Just-nu enkät en mörk novembersöndag

Kanske är det vädret. Detta till synes outsinliga ämne, just nu mörkergrått, blött, fryst och slaskigt om vartannat. Vintrarna är inte vad de har varit, inte ens här i Jämtland. Klimatångesten gör sig extra påmind i tider av Black Friday- vansinne och julklappshets och jag vill egentligen mest stänga mig inne med högar av böcker, fly in i dystopier och fantasy. Men de senaste veckornas rastlöshet har hämmat höstens fantastiska läslust och jag pendlar mellan att läsa då och då och inte läsa alls. Kanske får Enligt O:s just-nu enkät lite ordning på bokoredan.

Vid sängen: Höstväsen, en fantastisk novellsamling med några av Sveriges bästa skräckförfattare. Noveller kanske är den bästa läsningen när läslusten känns långt borta.

På soffbordet: Du lär mig att bli fri, Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan. Egentligen är då- och då- läsning enda sättet att läsa den här boken. Sirliga, långa brev som tar lång tid att läsa men ändå är både fina och intressanta.

På läsplattan: Läsplatta äger jag ingen, jag har försökt läsa på surfplatta men det fungerade inte alls för mig.

På jobbet: Lars är LOL av Iben Akerlie, som verkar jättebra och som jag tänker kan vara en fin gruppläsningsbok för sjätteklassarna på min skola.

I öronen: Yuko av Jenny Milewski. Just nu städar jag och diskar som besatt bara för att få chansen att lyssna lite, lite mer. Ni vet de där böckerna som en dels bara måste läsa lite mer i, dels vill slänga i väggen och aldrig mer titta åt för att de är så otroligt otäcka? Precis så är Yuko och jag tror att det denna gången är Jenny Milewski som kommer väcka min läshunger – samtidigt som det just nu känns som att jag aldrig kommer att kunna se åt mat igen utan att kräkas.

Bokklubbsbok: Just nu har vi Novellix-special i Prosa&Prosecco så i läshögen inför lördagens träff återfinns Eller sjunk i havet av David Mohseni, Höra stenarna sjunga av Elsie Johansson, Knackningar av Johan Theorin, Till varje pris av Sara Kadefors och Hiwa av Augustin Erba.

Borde jag läsa ut: Ett oändligt äventyr. Sven-Eric Liedmans kompakta betraktelse över livet och kunskapen är intressant men har tagit mig åratal att ta mig igenom. Kanske har jag 30 sidor kvar nu.

Borde jag påbörja: Jag skulle ju dedikera november åt tredje delen i Justin Cronins dystopiserie, The City of Glass. Livet kom emellan.

Längtar jag efter att få läsa: Nu är det väl snart dags för lite jullit, väl? Jag är ingen feelgoodläsare att tala om, men Rainbow Rowells tunna lilla glittriga smällkaramell Almost midnight känns som lagom julläsning för den ganska cyniska och skeptiska läsare jag är.

3 andra böcker i min TBR-hög: De Augustnominerade Ett jävla solsken av Fatima Bremmer, och För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson samt Flickan med gåvorna av MR Carey.

Hur ser din just-nu-läsning ut?

2 reaktioner på ”Just-nu enkät en mörk novembersöndag

Kommentera