Döden skall du tåla – Karin Fossum

En vanlig sommardag i ett norskt villaområde bryts stillheten av ett djävulskt skämt. Den unga Lily Sandelin hittar sitt barn i vagnen i trädgården badandes i blod, och när hon i panik tar barnet till akuten visar det sig att det är oskadat, någon har ”på skoj” hällt blod i barnvagnen.

Det är det första men inte det sista absurda skämt som skakar det lilla samhället. Ofta är det barn som utsätts och skämten blir allt grövre tills något fruktansvärt händer.

Karin Fossum kan konsten att berätta en deckare utan att falla in i den mest allmänt kända ramen i genren och det är befriande. Som läsare får man följa med både i polisens efterforskningar, offrens fruktan och – mer ovanligt – gärningsmannens vardag. Det ger en slags förståelse för alla parter som gör historien mycket mer intressant än en sådan som bara berättas utifrån polisens synvinkel. Speciellt intressant är det att lära känna gärningsmannen eftersom brotten är så avskyvärda och av den typen som man inte kan förstå hur människor kan göra sådant. Om inte full förståelse så får man i alla fall en viss förståelse, och ibland är inte motiven så uppenbara som det först verkar.

Det är inte framförallt en spänningsdeckare utan mer en psyk0logisk sådan och eftersom det är så mycket barn som råkar illa ut blir man ganska illa berörd som läsare. Det är en väldigt välskriven bok och jag kan inte släppa den även om den får mig att må lite dåligt. Det bästa jag hittils läst av Karin Fossum och det blir nog fler böcker i framtiden.

0 reaktioner på ”Döden skall du tåla – Karin Fossum

Kommentera