Kärleken är evig?

84415Igår var det Skräcklördag här i bloggen, skräck i kortformat var temat och jag skrev om tre ljudnoveller jag verkligen gillade. Idag känner jag däremot att jag har lite svårt att släppa ifrån mig temat, därför dröjer jag mig kvar lite vid det idag. ”Skräck i kortformat” behöver ju inte bara gälla noveller och det finns ju andra sätt än med noveller man kan säga det väldigt bra på väldigt få sidor.

Det finns ju också grafiska romaner, och så finns det väldigt bra grafiska romaner.

För några veckor sedan läste jag Kim W. Anderssons Love Hurts och jag älskade varenda sida av den. Även om det gått ett tag sedan jag läste den har jag inte alls svårt att minnas den och det som främst stannar kvar i minnet är de fantastiska teckningarna och förutsättningen att kärleken alltid sällskapas av smärtan – och ibland av vansinnet. Love Hurts är uppdelad i många små berättelser och några är riktigt skruvade, men skruvade på det bra sättet, det sättet som får en att tänka ett steg längre och förundras och småle över en upplösning av en historia man kanske inte hade förväntat sig men ändå anat någonstans vid horisonten. Kim W. Andersson utmanar föreställningen om det normala men vidhåller den om att kärlek varar i evighet. Frågan är bara i vilken evighet.

Under det senaste året har jag återupptäckt den grafiska romanen, och sakta men säkert har jag också insett vilken typ av grafisk roman jag älskar mest. Det är just den färgstarka, den där morbiditet och groteskhet får regera utan de fängsel det skrivna ordet ibland – men inte alltid – ger. Samtidigt får det gärna finnas en viss subtilitet, och en bra historia är ett absolut krav. Love Hurts är bevis på alla tre nämnda saker och därför älskar jag den. Kanske det också finns ett stråk av nostalgi med i det hela, Love Hurts påminner mig ibland om de skräckserier från 60- och 70- talet min mamma samlade på sig under sin ungdom och sedan magasinerade i en jättelåda i förrådet. Gissa vem som i sin yngre ungdom satt inklämd mellan vinterjackor, skidpjäxor och allehanda bråte och med skräckblandad förtjusning bläddrade igenom varenda en?

2 reaktioner på ”Kärleken är evig?

Kommentera