Kerstin, livet och döden – Helena Hedlund och Katarina Strömgård

Böckerna om Kerstin är det allra finaste som finns i kapitelbokhyllan för barn 6-9 år just nu. Helena Hedlund fick Slangbellan- priset för årets bästa barnboksdebut för första boken, Det fina med Kerstin. Andra boken, Att vara Kerstin, kom 2019 och i slutet av 2019 släpptes tredje boken – Kerstin, livet och döden.

Det är mycket som händer i Kerstins liv. Hon fyller 8 år och allt blir förstört när mamma och pappa inte vaknar i tid för att sjunga för henne. Det är viktigt att allt blir som Kerstin tänkt, annars blir det inte rätt. När något går fel vill Kerstin helst gömma sig och inte prata med någon, förresten blir det fel ganska ofta för att de vuxna aldrig förstår och ibland säger saker som de inte menar. Men hur ska Kerstin veta vad som är skämt och vad som är allvar?

Helena Hedlund skriver konstant utifrån barnets perspektiv och särskilt utifrån Kerstins. Kerstin behöver ha saker på ett visst sätt för att det ska kännas rätt, hon är ett barn som grubblar och funderar, är inåtvänd och har svårt för förändringar. Jag älskar böckerna om Kerstin. Liknande fina berättelser finns i Emma Adbåges Jag är jag och Jenny Lundmarks Haj-Jenny, men i stort får barn som Kerstin sällan en framträdande plats i barnlitteraturen. I Kerstin, livet och döden blir det särskilt svårt när Gunnar får en ny vän, Pavlov. Det verkar nästan som att de är kära? Kerstin vill bara att allt ska bli som vanligt igen, men när älskade katten Kattegatt blir sjuk vänds hela världen upp och ner.

Helena Hedlund skriver oerhört varsamt om sorg, svartsjuka och kärlek, livsavgörande händelser i en åttaårings liv. Jag älskade även de två tidigare böckerna om Kerstin men just Kerstin, livet och döden grep mig oerhört djupt. Helena Hedlund sätter ord på känslor på ett sätt som nästan känns omöjligt, beskriver så svåra saker som sorg, döden och känslan när ens föräldrar dricker för mycket på midsommarfesten med en uppenbar lätthet. Kerstin, livet och döden är i det närmaste obligatorisk högläsning för första- och andraklass. Åh, vad det finns mycket att prata om.

Att vara en som inte har någon katt. Kerstin känner på känslan. Den känns ovanlig. Hon är en annan nu, ett barn helt utan djur. Om någon frågar henne om hon har ett husdjur så måste hon svara nej. Tänk om hon glömmer bort?
Kerstin går runt på gården och försöker vänja sig vid att vara kattlös. Det känns overkligt, hela världen blir en annan. Solen skiner. Det är varmt. Molnen är som små tussar på himlen och liknar figurer om man tittar noga. Det knäpper och smäller i de vissna lupinerna bakom huset.

Natur och Kultur, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Här kan du läsa om vad jag tyckte om de tidigare böckerna i serien:
Det fina med Kerstin
Att vara Kerstin

Fler som läst: Barnens boktips.

Kommentera