Komma och gå – Tayie Selasi

Jag fick Komma och gå på ett bokbyte någonstans för kanske tre år sedan och sedan dess har den legat i min att-läsa-hög. Många har lovordat den, men den befinner sig också långt utanför min comfortzone av fantastik och därför dröjde det länge innan jag plockade upp den.

Jag är glad att jag gjorde det. Berättelsen handlar, men handlar egentligen inte alls, om den framstående kirurgen Kweku Sai som oväntat avlider i en hjärtattack i sin trädgård i Ghana. I tillbakablickar får vi följa hans liv, men de delarna av berättelsen fångar mig inte särskilt mycket. Det är istället alla berättelser om de runt omkring honom som fascinerar mig, hans familj som i så mycket fick förhålla sig till berömdheten kring kirurgen och hans nycker. Hans före detta fru Fola och hans barn Olú, Kehinde, Taiwo och Sadie. Det är framförallt Taiwo och Sadie jag bryr mig om, tar till mitt hjärta. Allra mest Sadie, sladdbarnet som är så osäker på sin egen existens.

När det som är kvar av familjen återförenas i Ghana spiller gångna tiders oförrätter ut som sand i havet. Komma och gå är en berättelse om en välutbildad familj där en väl målad yta av framgång och perfektion börjar krackelera inifrån. I skuggan av fadern lever prestationsångest, hemligheter, längtan. Det är en otroligt vacker och gripande roman, även om den tog mig lång tid att läsa. Kanske berodde det delvis på mig, men jag tyckte också att den bitvis var ganska långsam. Ändå är det fint att utmana sina invanda läsvärldar ibland.

Komma och gå läste jag i min hyllvärmarutmaning. Författaren Taiye Selasi är född i London med föräldrar från Ghana och Nigeria, då romanen utspelar sig så mycket i Ghana och Nigeria väljer jag även att ta med den i min världsutmaning.

Boken finns i pocket hos Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Feministbiblioteket, Kulturkollo, Fiktiviteter.

Kommentera