Korpmåne – Therese Henriksson

Korpmåne är Therese Henrikssons debutbok. Och vilken debutbok det är! Den fullkomligt ångar av både magi, ondska, illvillighet, folktro och vänskap. Ändå är det en ganska stillsam berättelse som bara väller ur boksidorna så fort jag öppnar boken.
image

Historien börjar i en liten by i Norrbotten, talande nog kallad Ytterstbyn, utanför den lilla staden Norrvika. Ytterstbyn och Norrvika skulle nog kunna vara vilken by och vilken stad som helst i Sverige, med sin småstadsmentalitet där alla tycker att de har fullständig rätt att lägga sig i vad alla andra gör och där alla tycker och tänker någonting. Om alla.

Men i Ytterstbyn är också rena vargavintern den tid när Seth och hans mamma Ilsa flyttar in och blir granne med Saga och hennes mamma. Saga talar mer med djur än människor och Seth är inåtvänd och mystisk och motvilligt dras de till varandra. Spänningen stiger ju mer en inser att det är något konstigt med Seth, och i korta kapitel insprängda i historien får en också veta att något väldigt ont och väldigt magiskt jagar honom.

Jag älskar Korpmåne! Den tillför något nytt till urban fantasy- genren, samtidigt som den använder sig av klassiska folksagor och myter och har en ganska självklart kärlekshistoria som ingrediens. Men den har också en fantastisk stämning och drivs framåt av ett vindlande och fängslande språk. Det känns som att Ytterstbyn finns därute någonstans och bara väntar på att bli upptäckt.

Opal, 2015.

Andra som läst: Beas bokhylla, Bokomaten, Prickiga Paula, Bokhuset

6 reaktioner på ”Korpmåne – Therese Henriksson

    1. Mja, fast jag motsätter mig ofta uttrycket ”norrländskt”. En skulle ju aldrig säga ”svealändskt” eller ”götaländskt” och på samma sätt som varken ”feeling” eller till exempel dialekt är samma i hela Svealand och Götaland så är det inte samma i hela Norrland. Landskapen i Norrland klumpas ofta ihop till ett, men de är de inte. ”Feelingen” i en liten by i Norrbotten, som i denna boken”, är inte alls samma som i till exempel storstaden Umeå eller en by i Jämtland. Dock så är stämningen i ”Korpmåne” fantastisk!

Kommentera