Kulturfyran om sagor och med bokpris

Så var det dags för veckans sista utmaning!

Alice i Underlandet måste väl betraktas som en slags saga. Bra sagor är fantastiska berättelser med många bottnar och med en mängd betydelser.
Jag tänkte att veckans Kulturfyra ska handla om sagor.

1. Vilken saga är den första du minns att du hört?

Det är jättesvårt att säga, för sagor var den förmodligen mest centrala punkten i min uppväxt och kvällarna hemma avslutades alltid med att de dagbarn som var där just då+jag och mina syskon satt uppkrupna i mammas stora säng och lyssnade på när hon läste sagor, alternativt framför brasan i stora salen. Jag tror att den första saga jag minns att jag hörde var Lille Viggs äventyr på Julafton av Viktor Rydberg, men även Pojken som åt ikapp med jätten och Mio min Mio av Astrid Lindgren kommer jag väldigt väl ihåg som bland de första sagor jag minns. Väldigt ofta fick vi också höra sagor från Bland Tomtar och Troll.

2. Om du är barnvakt och när barnen ska somna blir ombedd att berätta en saga: vilken saga berättar du då?

Jag brukar berätta sagan Östan om solen och västan om månen för jag tycker den är så himla vacker och barn brukar tycka om den. Sedan beror det också på vad det är för barn, och hur gamla de är.

3. Vilken sagofigur skulle du vilja vara?

Ojoj, vad svårt. Det finns ju så många.. Men kanske Lucy i Narnia då, jag har alltid tyckt så mycket om henne.

4. Har du någonsin hittat på en egen saga? Vad handlade den om i så fall?

Någonsin? Jag började skriva sagor när jag gick i första klass och har inte slutat än. Jag minns väldigt väl den första saga jag skrev (jag har den till och med kvar), den handlade om ett elakt troll som egentligen var ganska snäll men missförstådd och om en liten flicka som blev vän med honom. Jag var sju år och älskade att skriva redan då, än har jag inte slutat och hoppas att jag aldrig kommer göra det.

Kommentera