Kungars död (Del 2 i Kejsaren) – Conn Iggulden

Kungars död är andra boken i Kejsaren, Conn Igguldens trilogi om Julius Caesar. Första delen, Roms portar, var mycket lovande men inget som fängslande mig så jag inte kunde släppa den. Jag irriterade mig på en del brister och ensidiga porträtt, framför allt av kvinnorna.

Tydligen behövdes det en lång startsträcka för Kungars död är mycket bättre än Roms portar. Den är mer spännande och de intriger jag efterlyste i förra recensionen och som alltid brukar följa i romerska kejsares spår dyker upp allt mer frekvent. Det är inte bara pojkstreck och krigsutbildning längre, svartsjuka, korruption och blodiga mord blir alltmer vardagsmat för Ceasar och hans vänner och fiender. Samtidigt blir berättelsen mycket mer engegerande och mycket mer målande, vissa scener är obehagliga på ett sätt som gör att man nästan mår dåligt. Historien är mycket mer intensiv och mycket mer händelserik, jag sträckläste flera hundra sidor i taget.

Julius Caesar är fortfarande ung men har redan gjort sig ett namn. När hans morbror Marius blir dödad av ärkefienden Sulla flyr Caesar från Rom och ansluter sig till soldater som senare blir tillfångatagna av pirater. Med sin utstrålning och självsäkerhet samlar Caesar många anhängare omkring sig men också fiender.

Det går inte att undgå att kommentera den historiska riktigheten och precis som i föregående bok avslutar Conn Iggulden med ett kort kapitel om vad som är och vad som inte är historiskt korrekt, eller åtminstone historiskt omdebatterat. Jag var själv ganska påläst om Caesar och hela romarrikets historia redan innan men det är ändå bra att bena ut vad som verkligen har hänt och vad som är utfyllnad.

För fylla ut, det måste man göra om man skriver en bokserie om en historisk person det finns så mycket myter och skrönor om och som levde så långt tillbaka i tiden. Jag tycker ändå aldrig Conn Iggulden går över gränsen till helt omöjliga fantasier, det är lätt att föreställa sig det Rom han målar upp. Det finns fortfarande en del språkliga brister men det är en verkligt underhållande och spännande bok och framförallt är den mycket bättre än första delen.

0 reaktioner på ”Kungars död (Del 2 i Kejsaren) – Conn Iggulden

Kommentera