Kungens barn – Sonya Hartnett

IMG_3472Andra världskriget fäller sin skugga över London. Snart kommer bomberna falla. Horder av barn evakueras till landsbygden och delas ut till byfolket i något som liknar en kreatursmarknad. Några kommer säkert få det bra, andra inte. Hit kommer Cecily och hennes bror Jeremy på väg mot det imponerande godset Heron Hall, där de ska tillbringa krigstiden tillsammans med sin mamma och farbror Peregrine. Cecily, ett något bortskämt barn, övertalar sin mamma att de ska ta hand om ett ensamt barn och där börjar alltihop.

Att Cecily gör det både för att visa någon slags makt gentemot May, barnet, och att hon ser på May som en docka eller ägodel, är tydligt. Men May har en helt egen vilja och drar istället in Cecily i en historia hon absolut inte vill bli indragen i. En annan historia tar samtidigt sin början i en gammal legend berättad av Peregrine på kvällarna, och ganska snart börjar trådarna vävas in i varandra.

Kungens barn är en typisk crossover- roman, den är både spännande och mystisk men innehåller många djupare trådar – som att känna sig behövd, att upptäcka att människor kan överraska den och hur det är att vara barn – kanske framförallt på 1940- talet men även idag. Ingen bok som överväldigade mig men ganska fin, ändå.

Kommentera