Lila hibiskus

Med läsutmaningen Klassiska kvinnor har min läsning också breddats till en del världsdelar jag läser böcker från alltför sällan. Jag visste inte särskilt mycket om Nigerias historia innan jag läste lila-hibiskusChimamanda Ngozi Adichies Lila hibiskus, och faktum är att jag inte vet hemskt mycket om det nu heller men det är heller inte det som är grejen med Lila hibiskus. Politiska oroligheter och konflikter mellan olika religioner utövar mest en bakgrundskuliss till historien om en familj som är hårt styrd av en tyrannisk far och dennes strikta katolskt-kristna värderingar.

Både frun och barnen, Kambili och Jaja, blir misshandlade i trons namn men barnen har också en ljusglimt i fasterns hem där lek och vänlighet är ingredienserna istället för kalla marmorgolv och brinnande tortyr. Det omgivande samhället ser bara på fadern som en hjälte; en kyrkans man, arbetande på en tidning som vågar vara rättfram och en frihetens kämpe.

Kampen inom Kambili är som ett ständigt tryck över hjärtat under läsningen: hon ser på fadern med stolthet över den hjälte han är utåt sett, men är samtidigt rädd varje gång hon hör hans steg i trappan. Hon vill vara lojal mot fadern som har gett familjen så mycket, men kan inte låta bli att dras mot värmen och kärleken hos fastern. Lila hibiskus är tung läsning, men den innehåller också mycket hopp. Adichies språk är lite som boken, återhållsamt men lyckas ändå förmedla stora känslor. Jag kommer definitivt läsa mer av henne.

Andra som läst och bloggat om boken: Feministbiblioteket, Books ABC, …ochdagarnagår, En full bokhylla är en rikedom.

1 reaktion på ”Lila hibiskus

Kommentera