Lina + Rymden = Tobbe

lina-rymden-tobbeJag älskar titeln på den här boken. Jag älskar omslaget. Det hela är fantastiskt vackert och säger så mycket, som att en människa kan vara lika oändligt fascinerande, mörk och mystisk som himlavalvet med alla stjärnor. Vad som helst kan gömma sig därute och en kan aldrig riktigt veta vad, hur eller varför.

Tobbe är tretton, ganska intetsägande och blir retad i skolan för att han gillar rymden. På något sätt har han blivit kompis med Lina, tre år äldre och enligt Tobbe mycket coolare än honom själv. Förutom rymden, så älskar Tobbe Lina. Men det enda Lina vill är att springa på fester med coola Carro, det är inte alls som när Tobbe och Lina först blev vänner.

Det är hjärtslitande att läsa om hur gärna Tobbe vill, hur mycket han försöker och allt han är beredd att göra för att få vara med Lina. Det är fint att de är så himla olika och ändå har blivit så bra vänner. Det är fördomsfritt, vackert berättad och med en stor känsla för karaktärerna. Det enda jag tror kan vara dåligt för den här boken är att den innehåller ganska mycket slang, och slang blir ofta omodern efter ett par år – och därmed blir boken ofta också rätt inaktuell. För att göra ett exempel, skulle ungdomar idag känna igen sig i en bok från 80- talet som använde 80- talsslang? Nja. Det är synd, för i övrigt känns det här som en väldigt tidlös bok. Hur som helst är den väldigt läsvärd.

Hitta den på Adlibris eller Bokus.

Andra som bloggat om boken: Old adults read young adult, Beas bokhylla, Bokfrossa, Barnboksprat.

2 reaktioner på ”Lina + Rymden = Tobbe

Kommentera