Liv till varje pris – sista boken om Maj

Det är inte så mycket omtumlande läsning, mer som att bli överkörd av en ångvält. Majs ständiga ångest, ständiga oro, ständigt snurrande kring vilken middag hon ska laga, vilka kakor hon ska baka, om sonen Lasse och dottern Anita och maken Thomas.

Varför finns det inte så många liknande böcker som Kristina Sandbergs trilogi om Maj? Det finns oräkneliga Maj genom den svenska historien, men inte ofta skildrad på det här viset. De finns, förstås, många fina, men inte i massor. Jag gissar att en hemmafrus liv i Sverige under 1930- till 1970- talet inte varit så väldigt värd att skildra. I Liv till varje pris, tredje och sista boken, är 1960- talet på ingång och Maj finner att hennes värde som hemmafru börjar ifrågasättas, det som varit hela hennes existens under mer än tjugo år. De olika tidernas ideal gräver djupa hål mellan Maj och hennes barn, som inte förstår den tid hon växte upp i.

Majs liv är, fortfarande, överskuggat av prestationsångest. I Att föda ett barn gifte hon sig med Thomas för att han gjort henne gravid, i följande två böcker försöker hon leva upp till att vara hustru till herr Berglund. Det är en klassresa för Maj, som föddes under mindre bemedlade förhållanden i Östersund och nu bor i en våning i Örnsköldsvik, med sommarstuga i skärgården, jodå.

Ändå finns alltid oron där. Livet måste se perfekt ut, våningen vara städad, den rätta middagen serverad till gästerna. Och vad händer när Thomas förlorar jobbet? Gud förbjude att någon skulle få veta om Thomas alkoholmissbruk, det som oroar och gnager varje dag. Samtidigt finns det så fina skildringar här av kvinnlig vänskap, mellan Maj och Gurli och hennes andra jämnåriga – de som också är fruar och mödrar. Kristina Sandberg skildrar en hel generation kvinnor på ett så fint sätt. Det är så bra, så insiktsfullt – och det är en feministisk gärning av rang av skildra Maj och hennes generation.

Kristina Sandberg berättar med en saklighet som är svår att värja sig mot. Hon tycker inte synd om Maj, men står alltid vid hennes sida. I Andrea Irvings välbalanserade, helt fantastiska, inläsning av ljudboken känns det som att det är Maj som talar rakt in i mitt öra. Maj, som ibland är lite osympatisk men ändå så svår att inte ta till sitt hjärta. Jag ser Maj i min mormor, alla fina middagar, i min mamma, i mig själv. Det är den återspeglingen som är det mest brutala och knäckande med Kristina Sandbergs trilogi. Hur många kvinnor bär än idag inte med sig spår av Majs prestationsångest och ständiga strävan efter yta? Hur många perfekta instagram- och facebookbilder talar inte om samma prestationsångest, samma ytliga fixering som samhället – fortfarande – tvingar in oss i?

Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris berättar om uppbyggnaden av folkhemmet Sverige, om hemmafruns liv och villkor. Men på något sätt talar de lika mycket till mig om samtiden. Jag vill gråta för att de nu är slut, jag är så tacksam för att Kristina Sandberg lät mig umgås med Maj, lära känna henne och dela hela hennes liv – så som det nu blev. Så som så många kvinnors liv blev.

Norstedts, 2014.

Här kan du läsa vad jag tyckte om tidigare delar:
Att föda ett barn
Sörja för de sina

Boken finns i pocket bland annat på Bokus och Adlibris. Jag rekommenderar dock verkligen ljudboken.

Fler som läst: Bokblomma, Lyrans Noblesser, bokmania, Boktokig, Bokmumriken, Feministbiblioteket, Boktanken, Lotten, Bokfantomen,

Kommentera