Livet som ett väntrum

Hur är det att leva i ett land där man egentligen inte får lov att bo? Att alltid vara rädd att det ska hända familjen något. Hur är det att år efter år tränga ihop sig i ett litet rum med fördragna gardiner samtidigt som man går till skolan, spelar fotboll, har en bästa vän och är kär, som vilket annat barn som helst?

Ilona och Stella är bästisar, det har de varit sen lågstadiet. De går i samma klass men deras deras verkligheter ser helt annorlunda ut. Ilona bor i ett kloster tillsammans med sin familj, där nunnorna tar emot och gömmer de som är på flykt undan krig och död. Stella har ett tryggt hem men får se sig undanskuffad av föräldrarnas oro till förmån från hennes bror som vägrar gå till skolan och bara sitter instängd på sitt rum. Om jag får stanna är en fin skildring av en stark vänskap, en berättelse där både det fruktansvärda i att vara rädd att bli tillbakaskickad till det krig en flydde ifrån och det gnagande i att bli förbisedd av sina föräldrar, ryms.

Om jag får stanna nuddar vid väldigt svåra saker men inte mer än så, den är inte särskilt tung eller grafiskt beskrivande av våld och hemskheter trots sitt ämne och jag tror att den kan läsas av målgruppen 9-12 år utan problem – även om det säkert behövs en vuxen bredvid för att prata om så invecklade saker som asylrätt, migrationsverket och inte minst varför människor krigar med varandra. Men Kajsa Gordan förklarar det fint i den här lilla pärlan till bok som säkert kan göra stor nytta genom att skapa förståelse hos barn i mellanåldern med kompisar som är eller har varit på flykt. Emellanåt har den en lite för mycket pedagogisk och lite för lite litterär ton i mitt tycke, den bränner aldrig riktigt till. Men jag hoppas ändå att den blir läst av många och jag tror att den kan fungera fint som högläsning eller som bokklubbsbok, för här finns mycket att prata om, och kanske gör det inte så mycket då att själva berättandet ibland är lite platt.

Köp boken på Bokus eller Adlibris.

Andra som läst: Annas bokblogg, romeoandjuliet, Prickiga Paula, Barnboksbloggen, Agnes bokblogg, Biblioteksbubbel.

Kommentera