Min pappa är snäll och min mamma är utlänning – Emmy Abrahamson

Ungdomsboken med årets längsta titel visade sig inte bli så lång läsning men ganska trevlig. Den ibland rätt tokiga historien om Alicja och alla hennes bekymmer, vanliga och ovanliga, är en verklig bladvändare och jag hade riktigt roligt under tiden.

Alicja har många problem, förutom de helt vanliga tonårsbryderierna kämpar hon också med en mamma som basunerar ut hennes acneproblem till hela den polska släkten, smugglar polsk sprit och anställer illelagala hantverkare. Allting blir till slut en enda röra och en väldigt dråplig sådan.

Det är lätt att känna igen sig i den här boken. Även om jag inte har någon polsk släkt så har jag likväl släkt och jag var tonåring för inte så där jättemånga år sedan – mycket av bokens behållning finns i igenkännsingskomiken. Vem har inte någon gång tyckt att ens föräldrar är pinsamma? Emmy Abrahamson berättar på ett sätt som får en att både känna ganska mycket medkänsla med Alicja och dessutom skratta åt hela situationen.

Det jag inte gillar fullt lika mycket är lösningen på Alicjas problem som med tanke på den massiva härva hon hamnat i verkar lite för enkel. Jag hade också gärna sett mycket mer av Alicjas pappa för han verkar väldigt sympatisk och med tanke på att han figurerar i boktiteln hade jag förväntat mig att få lära känna honom mer än bara genom några telefonsamtal till Alicja från en affärsresa. Det är synd, för det hade varit roligt att få även hans perspektiv på mamman Beata som genom Alicjas ögon mest verkar ganska så tokig.

Men i det stora hela gillar jag verkligen Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, det är en bra bok som jag tror många ungdomar kan känna igen sig i. Tack till Bokomaten för tipset!

Bokträdet och Boksnoken har också läst.

Köp boken här eller här.

4 reaktioner på ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning – Emmy Abrahamson

Kommentera