Miniatyrmakaren – Jessie Burton

En egen liten värld, inuti den verkliga. Stillsam, tyst, ordningsam. Dockskåp har alltid fascinerat mig. När jag var liten var det en andaktsstund att titta in i mormors stora dockskåp, som var ett riktigt skåp ungefär som det som beskrivs i Jessie Burtons Miniatyrmakaren – dock inte beklätt med silver och sköldpaddsskal som Nella Oortmanns är. Men inuti fanns ändå en hel liten värld, miniatyrer av rokokomöbler, miniatyrer av tavlor, miniatyrer av mat och så miniatyrer av människor. Min mormors skåp är från tidigt 1900- tal men redan 1686 får Nella ett dockskåp i bröllopsgåva av sin man Johannes.

Nella är arton år när hon knackar på dörren till sitt nya hus, ett av de rikaste i Amsterdam. Hennes man har hon bara träffat på bröllopsceremonin och aldrig kan hon ana vilka hemligheter som huset när inom sina väggar. Det är så talande att Nella får ett dockskåp i bröllopsgåva för vad som verkligen utmärker Miniatyrmakaren är ytan och fasaden. Den en rik köpman bör ha. Den en kvinna bör ha. Den som tjänstefolket klär i sig, och så den som verkligen inte passar in.

miniatyrmakaren

Miniatyrmakaren maskerar sig själv som en feelgood- roman i en vacker vinterskrud. Omslaget är som en snökula, en sådan man skakar på för att få snöflingorna att falla. Men inuti stormar det. Nella har svårt att finna sig i sin nya roll och hennes make vill inte röra henne. Svägerskan som också bor i huset är kylig och tjänstefolket är manipulativa och tillbakadragna. Jessie Burton låter Nella vandra i husets korridorer med bara sin lilla papegjofågel som sällskap, tills hon börjar beställa möbler till sitt dockskåp och med det släpper in miniatyrmakaren i sitt liv.

Amsterdam på 1600- talet är rikt och glänsande i sviterna av en framgångsrik handel och ostindiska kompaniet, det är svårt att inte dras med i historien och fängslas. Samtidigt dröjer sig ett svagt obehag kvar mellan sidorna, miniatyrmakaren verkar vara allvetande och kunna förutspå framtiden. Eller? Nella dyker allt djupare och jag har allt svårare att lägga ifrån mig boken. Jag älskar detaljrikedomen, den historiska skildringen som samtidigt gör boken till något av en kriminalroman och jag älskar hur Burton skildrar samhället, klasserna, utsattheten och ytan. Miniatyrmakaren är en ovanlig historisk skildring och gömmer mycket mer i sin insida än vad man kan tro.

Miniatyrmakaren är nästa bok i Kulturkollos bokcirkel!

Modernista, 2015.

Du kan köpa den här eller här.

Andra som läst och bloggat om boken: Enligt O, Bibliotekskatten, Västmanländskan, Boken är tankens barn, Read and repeat, Prickiga Paula, Boktokig, Bokhuset.

5 reaktioner på ”Miniatyrmakaren – Jessie Burton

  1. Visst är det en bok man kan prata mycket om! Hoppas du hänger med på vårt cirklande 🙂

    1. Tänkte försöka göra det! Hade glömt att länka in till ert inlägg men har rättat till det nu 🙂

Kommentera