Moonlight

Så var det då dags för en ny vampyrserie, ”Moonlight”. Självklart bänkad framför tv:n. (Tack Martin för tipset), men det är inte alltid bra att ha höga förväntningar… Men är inte ett minimikrav på en vampyrserie/film att den åtminstone är lite skrämmande eller i alla fall inte så lam att man nästan somnar?

Att kombinera ”Heroes” med Interview with the vampire verkar från början vara en dålig idé. Jag är efter första avsnittet tveksam, men bättrar den sig på ett flertal punkter kanske jag ändrar mig. Den inledande scenen är ett dåligt försök att adaptera den klassiska filmen till nutid, och Mick är ett grått plagiat av den plågade Louis, som vägrar dricka blod från människor. Men istället för att tömma staden på råttor, får Mick sitt dagliga behov i sprutor från bårhuset av en obducent. En obducent som lever av blod är en rätt frisk idé, men tyvärr utvecklas den inte.

Josef som Armand och Louis älskare är även det en idé modell sämre, åtminstone efter första avsnittet där förhållandet inte utvecklas, de tar demonstrativt avstånd från det erotiska mellan originalparet och lämnar en obesvarad fråga om vad som knyter dem samman. Kanske en fråga för framtida avsnitt?

Att Christian Ellis, den elake professorn, inte är vampyr hur gärna han än vill det, är paradoxalt skrattretande då han är den mest intressanta karaktären av alla. Vissa av hans repliker är mindre lyckade, men han är härligt elak.

 

Dessutom visste jag vem den riktiga bad guyn (och möjligtvis mördaren) var efter den första reklampausen.

Att jag främst är förtjust i gotiska och svartvita vampyrfilmer i det klassiskas tecken betyder inte att jag är helt främmande för försök att förnya genren – men ett försök räcker inte, det ska vara bra också. Tyvärr är detta bara en av alla mordserier som finns i alldeles för stor mängd idag, bara det att den ack så sympatiske men åh så undanstötte hjälten är en vampyr, eller åtminstone ska väl det vara tanken. Tanken att Mick gömmer sin verkliga identitet och bara visar huggtänderna när det verkligen behövs fungerar faktiskt ibland, men bara ibland, och de sista fem minuterna är den enda anledningen till att jag faktiskt kommer fortsätta se den här serien. Åtminstone en söndag till.

Serien påminner dessutom lite för mycket om ”Blood Ties”. Vill du ha modernare vampyrer än Lestat och Louis, föreslår jag Near Dark. Den befinner sig i en mycket högre klass.

Kommentera