Mörderskan – Alexandros Papadiamantis

Den gamla Chadoula sitter och vaggar sitt skrikande barnbarn när hon inser: Det finns inget värre än att födas som kvinna.

Det här är inledningen till Mörderskan, en kortroman eller långnovell som Alexandros Papadiamantis från den grekiska ön Skiathos skrev 1851. Jag blev tipsad om den när jag eftersökte litteratur av grekiska författare till en semesterresa på Rhodos och blev genast intresserad eftersom Papadiamantis var omtalad för sin moderna kvinnosyn – då talar vi om en författare född 1851.

Mörderskan en underlig bok. En bok som ifrågasätter, placerar läsaren i ett moraliskt dilemma, inte IMG_4800delar ut pekpinnar och berättar fram karaktärer en både känner sympati inför och inte alls förstår. Genom tillbakablickar ges läsaren en bakgrund till Chadoulas insikt och det är både skrämmande och intressant – ibland på gränsen till humoristiskt – att läsa om hur hon lurar de patriarkala värderingarna och sin familj och bryskt och självständigt inte bara skapar ett liv åt sin familj utan också upprätthåller det med järnhand. Samtidigt som mannen självklart får äran av det.

Att hon kommer gå ett dystert öde till mötes verkar ganska självklart från början – hela historien bygger på Chadoulas insikt att ingen kvinna kan undkomma sitt öde i den patriarkala ångvälten och så inte heller hon. Hennes försök att göra något åt situationen för de nya kvinnoliv som spirar är fruktansvärda men Papadiamantis är också en lysande författare som får läsaren att på något plan förstå – men inte sympatisera med, märk väl – varför Chadoula gör som hon gör. Mörderskan berörde mig illa men samtidigt är jag glad att jag läste den för den hör verkligen till mina mest annorlunda läsupplevelser, någonsin.

Tack till Västmanländskan som tipsade! Andra bloggare som skrivit om boken: Nilmas bokhylla, Books on my mind, Hanneles bokparadis, …och dagarna går.

Kommentera