Något mer om Harry Potter

Jag har under vintern läst om alla sju Harry Potter-böckerna. Igen. Jag får aldrig någonsin nog av dem. Igår skrev jag om böcker jag läser om och om igen, och jag fick ett väldigt gensvar från er på frågan om vilka böcker ni läser om eller inte läser om. Kontentan verkar vara att de flesta läste om böcker i ungdomen men inte lika mycket, eller inte alls, i vuxen ålder. Varför är det så? Älskar man inte böcker med samma frenesi man gjorde då, eller är det helt enkelt så att det finns för mycket böcker som ska läsas så man inte har tid att läsa om?

Det senare, skulle jag tro. Och visst lider även jag av den då och då återkommande paniken över att det finns så många bra böcker jag aldrig kommer hinna läsa, men samtidigt vet jag också att mellan vissa böckers pärmar döljer det sig en värld jag älskar att återkomma till om och om igen. Det fantastiska med sådana böcker är också att det kan vara en helt ny värld, eller en något förändrad, som slår ut sina vingar mellan sidorna den andra eller sjuttioelfte gången du öppnar dem. Jag kan ofta hitta helt nya aspekter i Harry Potter-serien eller i Twilight– serien, repliker jag inte lade märke till förra läsningen men som nu helt plötsligt verkar bära hela historiens kärna på sina axlar.

Är inte det fantastiskt?

JK Rowlings sju böcker om en spenslig liten trollkarl är precis sådana böcker och det är delvis därför jag läser dem om och om igen. Det är också för att jag vet att varje ny läsning bjuder på en fantastisk upplevelse och en djupdykning i en helt annan värld. Den bjuder också på en blandning av sorg och humor som gör att skrattet ganska ofta fastnar i halsen – och i de sista två böckerna en spekulation om döden och självuppfyllande profetior som jag tycker är väldigt intressant.

”Tell me one last thing. Is this real? Or has this been happening inside my head?”
”Of course this is happening inside your head, but why on earth should that mean that it is not real?”

17 reaktioner på ”Något mer om Harry Potter

 1. Jag håller med. Harry Potter-böckerna är så ”breda” att det alltid finns något nytt att upptäcka. Dock är jag inte ett så stort fan att jag har tid att läsa om dem, tyvärr. Jag är rädd att missa andra lika bra eller t.o.m. bättre pärlor i så fall.
  Men häromdagen kom jag på mig själv med att börja reflektera över etik när jag såg om Harry Potter och Dödsrelikerna del 1. =) En idé till ett blogginlägg började utformas, men min humor är rätt så sjuk, så jag vet inte om jag vågar publicera, hehe.

  1. Det är ju just det, tänk vad man missar. Men jag kan inte låta bli att läsa om ändå 😉 Hehe, jag har ju också sjuk humor så jag skulle nog tycka det var kul. Du kanske får lägga in en disclaimer först, det är ju inte alltid humor och ironi går hem hos alla 😉

 2. Jag har läst om Harry Potter just i och med att jag läst böckerna högt för barnen. Högläsning gjorde att jag upptäckte nya detaljer. Annars läser jag inte om böcker, och har aldrig gjort. Det finns så mycket nytt att uppleva där ute:-D

  1. Ja, det verkar vara därför de flesta inte läser om, för att det finns för mycket böcker där ute. Jag läser ju om lite ändå, jag kan inte låta bli 🙂

 3. Jag har läst om Harry Potter just i och med att jag läst böckerna högt för barnen. Högläsning gjorde att jag upptäckte nya detaljer. Annars läser jag inte om böcker, och har aldrig gjort. Det finns så mycket nytt att uppleva där ute:-D

  1. Ja, det verkar vara därför de flesta inte läser om, för att det finns för mycket böcker där ute. Jag läser ju om lite ändå, jag kan inte låta bli 🙂

  1. Nej, jag har inte det! Jag har liksom inte riktigt vågat, vet inte om jag kommer tycka det är bra. Och om det är bra, kan man stå ut med att inte läsa resten? 🙂

 4. Hi Eli o tack för senast, det var verkligen kul att få träffas IRL. Jag vet inte vad du tycker men jag blev lite besviken att vi inte fick fortsätta att vara bloggambassadörer nu när vi vet hur det fungerar o vad man ska göra bättre nästa gång…o speciellt jag som är så nordisk (dansk mor o finsk far o svensk medborgare <;D) får inte vara med när det är Norden som tema på mässan i år….

  Men nu till det du har skrivit om att läsa om böcker. Jag gör det ibland utan att veta om det för att jag inte känner igen böckerna när de ges ut igen med ett nytt omslag <;p Jag har ju barn i "Harry Potter"-åldern o de gör som du läser om dem för att det var så speciellt när det kom en ny bok som de längtat efter så länge. Och fast man bara går i 4-5an så försöker man läsa boken på engelska innan den kommer på svenska!
  Då tror jag att själva känslan runt väntandet på att boken ska ges ut var så stark att det gör att man vill minnas det istället för innehållet i boken…

  Vad tror du om den svenska boken Cirkeln, har du läst den o i så fall tror du att den kan bli en ny HP el. Twilight-hysteri där man väntar som en tok på nästa bok i serien?

  Kramis ifrån Pockethexan

  PS;du får väldigt gärna svara hos mig så att jag kan se ditt svar…jag tycket det är stökigt med svarsrutan där man skriver för det blir ganska många man skriver hos o så ska man minnas vart det var…Kramis igen från hon som gillar det gamla systemet.DS

 5. Hi Eli o tack för senast, det var verkligen kul att få träffas IRL. Jag vet inte vad du tycker men jag blev lite besviken att vi inte fick fortsätta att vara bloggambassadörer nu när vi vet hur det fungerar o vad man ska göra bättre nästa gång…o speciellt jag som är så nordisk (dansk mor o finsk far o svensk medborgare <;D) får inte vara med när det är Norden som tema på mässan i år….

  Men nu till det du har skrivit om att läsa om böcker. Jag gör det ibland utan att veta om det för att jag inte känner igen böckerna när de ges ut igen med ett nytt omslag <;p Jag har ju barn i "Harry Potter"-åldern o de gör som du läser om dem för att det var så speciellt när det kom en ny bok som de längtat efter så länge. Och fast man bara går i 4-5an så försöker man läsa boken på engelska innan den kommer på svenska!
  Då tror jag att själva känslan runt väntandet på att boken ska ges ut var så stark att det gör att man vill minnas det istället för innehållet i boken…

  Vad tror du om den svenska boken Cirkeln, har du läst den o i så fall tror du att den kan bli en ny HP el. Twilight-hysteri där man väntar som en tok på nästa bok i serien?

  Kramis ifrån Pockethexan

  PS;du får väldigt gärna svara hos mig så att jag kan se ditt svar…jag tycket det är stökigt med svarsrutan där man skriver för det blir ganska många man skriver hos o så ska man minnas vart det var…Kramis igen från hon som gillar det gamla systemet.DS

 6. Att läsa om böcker tycker jag är som att träffa gamla vänner men att se dem ur nya perspektiv. Jag läser hemskt gärna om böcker jag läst förut, speciellt sådana som jag läste som barn och då älskade. Många kanske inte alls är intressanta längre men så finns det ju också guldkorn, såsom exempelvis Harry Potter som man kan läsa hur många gånger somhelst och ändå få en ny upplevelse av. Jag tycker att jag ofta tolkar böcker på olika sätt beroende på var jag är i livet och vilka känslor och problem jag ställs inför just då – därför blir det ju alltid givande att läsa om böcker som har många bottnar.

Kommentera