Några ord om min boklåda – eller, heja lokalhandeln

Jag är omåttligt förtjust i min lokala bokhandel – eller boklåda, ett ord jag aldrig riktigt lyckats förstå i sammanhanget men det låter onekligen ganska trevligt. Inte bara har boklådan ett fint utbud med böcker för att vara en ganska liten affär i en ganska liten stad i Norrlands inland, men de är också fantastiskt trevliga, kunniga och hjälpsamma i de mest märkliga av beställningsscenarion.

Biblioteket är egentligen min guldgruva, jag lånar alla böcker jag läser – ja, alla. Det är först när jag läst dem och insett att jag inte kan leva mitt liv utan dem som jag köper dem, både för att inte köpa saker i onödan och för att stödja både bibliotek och författare. Böckerna jag köper, handlar jag förstås i min lokala boklåda. När jag läst Fangirl och Carry On av Rainbow Rowell gick jag direkt och köpte tre ex av varje bok – en till mig och två presenter till vänner som jag insåg inte heller skulle kunna leva sitt liv utan de här underbara böckerna.

Min lokala boklåda kanske inte har det största utbudet av Young Adult- fantasy men de beställer gärna allt jag frågar efter och ringer när det finns att hämta, och alltid frågar de om jag är nöjd och om det nu verkligen var rätt utgåva och framsida (ja, de har lärt känna mig och ja, det är alltid rätt). Det är här skillnaden mot nätshopping dyker upp. Jag läste ett skarpt men oerhört sant inlägg av Bokblomma (in och läs!) som ifrågasätter nätshoppingens hela grundvalar – är det verkligen så smidigt som vi föreställer oss och sparar det verkligen tid och pengar? Med ord som returer, avier, postutlämningsköer, defekter, kundtjänst, portal-butiker och postförseningar i bakhuvudet är det lätt att säga nej. Vad som är än viktigare att påpeka är att vi med nätshopping inte bara undergräver vår lokala handel och därmed låter stadskärnan dö ut – vi gör också oftast klimatet en ovärdig otjänst. Jag har full förståelse  för att en ibland behöver beställa något online som inte går att få tag på lokalt men om vi vill behålla butiker i vår närhet behöver vi handla i dem. På köpet kanske du lär känna en av stadens mest kunniga bokläsare, som alltid känner igen dig och med ett leende frågar vad du vill beställa den här gången.

2 reaktioner på ”Några ord om min boklåda – eller, heja lokalhandeln

  1. Tack för länkningen. Och kul att du också uppmärksammar det här! 🙂 Jag har verkligen uppskattat nätshopping en gång i tiden. Det har känts som ett smidigt alternativ och utbudet är ju otroligt. Men det är lustigt att det känns som att det har backat i utvecklingen. Det spelar ingen roll att det går snabbare än någonsin att ”betala med ett klick” och bla, bla, bla. Själva köpupplevelsen har ändå blivit allt sämre för min del (generellt sett).

    Bibliotek är verkligen fantastiskt! Jag är också en flitig biblioteksbesökare. Där kan man ju också snacka om service: finns inte boken inne kan man liksom beställa den och hämta upp den någon dag senare.

    1. Jag håller med! Det finns vissa onlinebutiker det verkligen går att lita på, men i det stora hela så köper jag nästan aldrig online nuförtiden. Känns också mycket mysigare att handla direkt i lokala butiken än hämta ut ett paket på Ica.

      Bibliotek är ju bäst <3 (säger bibliotekarien 😉 )

Kommentera