När förövarna blir offer

Det skulle vara enkelt att sammanfatta Skuggorna med att den handlar om fyra kvinnor som tar 9789100125509_200_skuggornalagen i egna händer men riktigt så enkelt är det inte. För att på riktigt kunna se allt det som ligger under texten i Skuggorna behöver en försöka se och förstå det kvinnohat som genomsyrar vårt samhälle och leder till det som är ett av våra största, och mest ignorerade samhällsproblem; mäns våld mot kvinnor.

Med det sagt så antar jag att jag har gjort min ståndpunkt klar. Det är fint att säga att en ska lita på rättssystemet, att alla är lika inför lagen och att anarki skulle uppstå om en tog lagen i egna händer. Men alla är inte lika inför lagen. Jag vet att min rättssäkerhet, som kvinna, inte skulle vara lika stor om jag skulle bli våldtagen eller misshandlad i hemmet som om jag skulle bli rånad. Jag vet att jag skulle bli ifrågasatt och granskad i rätten på olika sätt i de olika fallen.

Det här vet också de fyra kvinnor som är antagonister i Skuggorna. De letar upp förövare, män som slagit kvinnor, och låter dem genomgå exakt samma våld som de själva utövat. Och män i Stockholm börjar bli rädda. Börjar se sig om över axeln när de går hem. Börjar förstå hur mäns våld mot kvinnor inte bara drabbar de kvinnor som är utsatta rent fysiskt, utan också tvingar alla kvinnor till ständig psykisk vaksamhet och rädsla. Går det att förstå på något annat sätt? Kan en någonsin förstå om en inte är utsatt?

Det är så svåra frågor Katarina Wennstam utforskar, det är briljant skrivet och jag blir både mörkrädd och kan inte sluta läsa. Wennstam är i min åsikt i princip ohotad när det gäller att skriva Sveriges bästa deckare, kanske i konkurrens med Åsa Larsson, men det fantastiska i Skuggorna är inte främst deckarintrigen utan samhällskildringen.

Andra som läst och bloggat om boken: Boktanken, Kulturbloggen, hyllan, Bokgalleriet, Läsa & Lyssna, Johannas deckarhörna, Dagens bok, En bok om dagen.

1 reaktion på ”När förövarna blir offer

Kommentera