Nordisk läsutmaning – böcker jag redan läst

Jag minns inte alla böcker jag läst från nordiska författare men jag tänkte räkna upp några som dyker upp i huvudet, det är många som läser nordisk litteratur i bokbloggosfären och boktips är alltid kul.

Norge: Förra året lästa jag Sagan om Isfolket av Margit Sandemo, jag tyckte om serien skämskuddeläsning eller ej! Just nu läser jag Jag reser ensam av Tore Renberg och än så länge kommer vi inte så bra överens men jag hoppas det tar sig. Jag har också läst tre böcker av Karin Fossum, De galnas hus som var riktig bra, Natt till den fjärde november som inte var lika bra och Döden skall du tåla som också var bra.

Finland: Sofi Oksanens Utresning är en svår och jobbig bok men också väldigt, väldigt bra. Också Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga är riktigt bra och väldigt sorglig, hennes Män kan inte våldtas är också otroligt läsvärd.

Island: För att börja från början, så att säga, så läste jag Eddan – den yngreav Snorre Sturlasson när jag var yngre, han sägs i alla fall ha skrivit både den och Heimskringla som är en berättelse om Norges kungar. Från Island finns mycket sagor, när jag pluggade litteratur läste jag också Egil Skallagrimssons saga och Gunnlaug Ormstungas saga men det var längesedan och jag hade gärna läst dem igen. Jag har också läst den helt underbara Skymningsinferno av Sjón.

Från Danmark har jag inte läst mycket böcker men har självklart läst H. C. Andersens sagor.

Jag har säkert läst mer nordisk litteratur men det är allt jag kan rådbråka min hjärna på såhär en fredagseftermiddag.

0 reaktioner på ”Nordisk läsutmaning – böcker jag redan läst

Kommentera