Novemberglädje

Finns det någonting att glädjas åt i november? Jodå, jag tycker att de kalla frostmorgnarna som bara lyses upp av en och annan blek solstråle är väldigt fina. Jag tycker att novemberrusket inbjuder till att krypa upp i soffan under en filt med en kopp te och läsa i timmar i sträck. Jag tycker också att man hjälpa till lite på traven genom att beställa hem ett bokpaket, även om man kanske inte egentligen har så mycket lästid över. Det senaste året har jag köpt väldigt lite böcker, en stor del av anledningen är att jag började jobba på ett bibliotek i januari och har släpat hem böcker efter i stort sett varje arbetspass.

Men jag kan ju inte helt och hållet sluta köpa böcker, vilken sorts bokmal vore jag då? För ett tag sedan gjorde jag därför en finfin bokbeställning och några dagar senare landade ett stort och fint paket hemma hos mig (lika bra att ta i när man ändå håller på, eller hur?)

Böckerna som fanns i mitt paket var de här:

wpid-imag00141

Loveship, hateship, friendship, courtship, marriage. Jag har velat läsa Alice Munro i åratal, men det har alltid kommit andra böcker före. Nu ska vi dock läsa den här i vår bokcirkel och det ska bli fantastiskt kul!

Thrillerliv av Jessica Johansson. Självklart har jag velat läsa Ord och inga visors romandebut sedan jag först hörde talas om den och även innan jag börjat läsa vill jag ge ett stort plus för den underbara framsidan!

Ned Drew och Paul Sternberger – By its cover. Det här är en kursbok som jag redan läst som e-bok, men jag var tvungen att ha den hemma också. Varför kommer jag berätta om imorgon men kort sagt kan jag säga att jag älskar fina bokomslag och den här boken är full av fina bokomslag.

Bellefleur. Jag har läst flera Joyce Carol Oates- böcker men inser att jag kanske har det verkligt stora framför mig, hennes gotiska romanserie. Också den här framsidan blev genast en favorit hos mig.

Slutligen en till kursbok – Grafik, konst och kunskap på papper från Nationalmuséets samling. Det här är en typ av bok jag älskar att sitta och bläddra i, betrakta konstverken och läsa valda delar av historien. Mycket fin, mycket läsvärd.

Hur lyser du upp november?

11 reaktioner på ”Novemberglädje

 1. Jag har i alla fall börjat med två nya böcker nu.

  Den skönlitterära boken är ”Kastellet” av Vibeke Olsson. Det här kommer lugnt att bli den obehagligaste bok, som jag läst sedan ”Överenskommelser” av Simona Ahrnstedt. Ugh…

  Den facklitterära boken är ”40 piskrapp för ett pary byxor” av Lubna Ahmed al-Hussein. Den handlar om hur det är att leva under sharia-lagarna i Sudan.

  1. Jag ska absolut läsa mer av Vibeke Olsson när jag får tid, är väldigt nyfiken på hennes övriga böcker!

   1. Det är ju inte bara så att Vibeke inte rädd för att skriva om det fula och det onda, utan hon kan till och med låta sina huvudpersoner representera det. Det skulle många författare inte kunna (jag skulle inte kunna det), utom kanske om vi får läsa flera personers tankar under berättelsens gång. Romarriket anses ju vara en av civilsationens första höjdpunkter. Romarna var ytterest stolta över sig själva, och vi har ju också ärvt mycket från dem. Men deras civilsation hade även mörka sidor. Slaveri ansågs vara något helt naturligt. Kristna förföljdes bara för att de var annorlunda. Nyfödda barn slets bort från sina mödrar. Det fanns i stort sett bara ett yrke, som var öppet för ensamstående kvinnor: Prostitution. Läs och rys.

  1. Mja, alltså jag vet inte hur viktigt det är eftersom jag inte läst någon av böckerna. Som jag har förstått det så handlar de inte om samma historia och man kan säkert läsa dem fristående, men att de har gemensamma trådar eller teman. Typ. http://helenadahlgren.wordpress.com/ är väl något av en expert på området, hon skulle säkert kunna reda ut det 🙂

Kommentera