Offerrit – Johannes Källström

Märkliga saker händer i den lilla kommunen. Ortens pappersbruk som varit själen och hjärtat i samhället – och allas arbetsgivare – ska läggas ner och hela kommunen är hotad. Det handlingskraftiga kommunalrådet Svea samlar hela sin ”beslutsgrupp” för ett rådslag och tillsammans beslutar de sig för att försöka kalla hem det lokala ortsgeniet från New York för att gjuta lite liv i den döende småbygden – modekungen Oscar Vigelius. Men knappt har Oscar och hans märklige  manager Matthew Fitzpatrick dykt upp förrän flera personer runt Svea märkligt börjar försvinna och den tjusiga fasaden kring Vigelius börjar krackelera och efterlämna spår av övernaturliga händelser.

Offerrit tituleras på omslaget som En annorlunda berättelse om besatthet och den är en blandning av ren deckare och skräck. Dock är det mer deckare med skräckinslag tycker jag, men det är inte mindre spännande för det. Ganska vanliga deckarroller ges nya attribut och den svagt insipprande känslan av att något är väldigt fel håller intresset uppe hela boken igenom. Så, annorlunda berättelse om besatthet, mja. Den är absolut läsvärd men lägger sig ändå någonstans mitt i den svenska deckarhistorien och adderar bara en del övernaturliga incidenter – som förvisso ger boken en någorlunda ny knorr.

Offret som handling går som en röd tråd i romanen, inte bara i titeln utan i bibelord nedskrivna på post-it lappar innan nedskrivaren ifråga försvunnit, i återberättelser om Jesu död på korset, om Abraham och hans son Isak och om personliga offer, karriären och tron före kärleken och livet före arvet. Jag gillar att titeln ger sådan genklang i berättelsen och inte bara associerar till en enda händelse, och det är fascinerande hur många olika nivåer av offer som presenteras, både på det historiska och personliga planet.

Den som letar efter en renodlad skräckbok blir nog besviken, och den som inte vill ha något av en deckare tycker kanske det är för mycket. Jag som gillar båda sorter tycker det är både intressant och spännande, framförallt den inledande suggestiva stämningen som gör boken till en riktig bladvändare.

Massolit förlag, 2010.

Karin på En bokcirkel för alla och Boktokig har också läst Offerrit.

0 reaktioner på ”Offerrit – Johannes Källström

  1. Vad kul att du också gillar. Sett både och lite här och var. Tänkte inte på det där med titeln, men du har helt rätt. Många typer av offer är det ju onekligen. Det är väldigt skönt med böcker som har titlar som liksom sammanfattardem, snarare än syftar på något specifikt bara. Jag tycker nog att det är mer rysare än deckare dock, men visst, där är ju ett antal poliser inkopplade. Det äår det ju ofta i gamla rysare också.=)

    1. Ja, den blir liksom lite av ett gränsfall tycker jag! Men det är ju roligt med lite genreöverskridande ibland också, och inte bara de vanliga mallarna.

Kommentera