Projekt Kill Hyllvärmare – en liten sammanfattning

I december hoppade jagOrd och inga visors Projekt Kill Hyllvärmare, då hade jag haft köpstopp sedan 25 oktober (så här gick det!) och det var dags att börja beta av alla böcker som stod och dammade olästa i hyllan. Hyllvärmarkriteriet jag gick efter var 1) böcker som jag en gång varit sugen på men som inte blivit lästa, 2) som stått i hyllan i mer än sex månader samt 3) inte böcker av favoritförfattare som jag ”sparar” på och läser vid precis rätt tillfälle.

Det blev sju omgångar böcker med tre i varje, lite olika böcker varje gång så att det inte skulle bli ett för tungt projekt. Nu slipper de stå där och stressa mig för att de inte blir lästa och nu kan jag börja med de böcker som också stått länge i hyllan men som jag sparat på – böcker som Ord och inga visor- Jessica så elegant kallar ”Cut the crap- böcker”.

Cut the crap. Sannerligen. Selma Lagerlöf, Paul Auster, Lionel Shriver och Harry Martinson är de som främst väntar på mig i hyllan och åh vad jag längtar efter att läsa dem!

Men inget projekt är ju fullständigt utan en lista, och så här ser listan ut:

20 lästa hyllvärmare under elva månaders tid, alltså nästan 2 i månaden.
Bok med längst tid i hyllan: Sex år
Snittid i hyllan: 3 år
Sämst: Midnatt av Dean Koontz. Helt klart.
Bäst: Jag tyckte mycket om både Strändernas svall och Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren.

Annars är väl den första slutsatsen av Kill Hyllvärmar-projektet att det fanns en anledning till att just de här böckerna var hyllvärmare. Några guldkorn, helt klart, men också många ”nja”-böcker – därmed har jag också rensat ut en hel massa böcker och gett bort (och därför blir det ingen samlad hyllvärmare-bild).

Den andra slutsatsen är att jag känner på mig att jag kommer vara där igen om ett par år, med en hel hög olästa böcker i hyllan!

________________

Uppdatering: Skulle kanske skriva hur många hyllvärmare jag hade från början också! Jag hade 21, alltså läste jag alla utom en och det var för att jag upptäckte att den sista var i en reviderad version.

14 reaktioner på ”Projekt Kill Hyllvärmare – en liten sammanfattning

  1. Haha, det skulle jag kanske skrivit också! 😉 Jag hade 21, jag läste alltså alla utom en. Den sista upptäckte jag var i en reviderad upplaga så den gav jag bort 🙂

 1. Imponerande! Mest imponerad är jag ändå över köpstoppet 🙂

  Jag brukar göra det enkelt för mig och bara räkna de som är/blir två år gamla, i år har jag alltså försökt läsa de som jag köpte 2010. Jag hade 47 när året började och nu är det bara 8 kvar 🙂

  Det tråkiga är att när 2013 börjar så kommer det att finnas över 60 hyllvärmare…

   1. Innan jag började bokblogga så höll sig de olästa böckerna runt 30, men sedan exploderade det. Av någon anledning…

 2. Precis som Anna måste jag börja beta av mina hyllvärmare under 2013. De ynka sex veckor, som finns kvar av 2012, måste nämligen ägnas åt biblioteksböcker, som jag har haft hemma alldeles för länge.

 3. Mycket bra jobbat måste jag säga! Jag är inne i lite av en lässvacka (eller ja, det beror på hur man ser det eftersom jag plöööjer kurslitteratur till C-uppsatsen och inte orkar läsa det jag egentligen vill) … Så jag tycker ju det här låter toppenbra! (:

  (och jag kan för övrigt inte kommentera över bloglovin’ igen).

  1. Det går verkligen upp och ner! Ibland läser jag heller inget annat än kurslitteratur. Lycka till med uppsatsen 🙂

   Alltså det är så konstigt för det verkar inte vara någon annan som har problem.. däremot vet jag ju att bloglovin haft en del problem senaste tiden. Men jag ska städa upp i mina widgets och se om det händer nåt 🙂

 4. OMG! Vad imponerande!! 20 stycken hyllvärmare!! Och inte fler i hyllan heller!?? Och köpstoppet! Jag är så impad att jag svimmar. HUR GÖR MAN!? Inför 2013 måste jag verkligen, verkligen ta tag i mina, har helt enkelt inte ekonomi till annat.

  1. Haha, tack 😉 Jag tror det var en kombination av köpstopp och hyllvärmare som gjorde det, jag bestämde mig verkligen för att ta tag i det. Och så delade jag från början in alla hyllvärmarna i grupper, tre om varje med olika sorters böcker så kändes det inte alls lika omöjligt! En tröskel i taget, liksom 😉

Kommentera