Revolutionary Road

indexJag föreställer mig att luften som ligger omkring Revolutionary Road är tjock. Mättad, av otrohet och framtidsdrömmar som gått i kras och post-depressionstunga andetag. Så känns det, att följa Frank och April Wheeler som bor i en förort i Connecticut i mitten på 1950- talet.

De träffades någonstans mellan efterkrigstidens hopp och en gryende teknikrevolution. April, med en kringflackande uppväxt hos olika släktingar, har idoliserat sina skådespelarföräldrar hela sitt liv trots deras frånvaro. Frank hade stora planer som grusades när April blev gravid alldeles för tidigt – men barnet kom, och ett till efter det när de flyttat från Manhattan till Connecticut, mest för att bevisa att det första inte alls var en olycka.

Bortom Frank och Alices hus ligger Revolutionary Hills, som närmast hånfullt beskrivs som finkvarteret. Men är det bättre på Revolutionary Road, där Frank och Alice har lämnat sin första kärlek bakom sig och river sönder varje vardag med bråk? I sitt anletes svett jobbar Frank för att anlägga en väg genom trädgården, kanaliserar ilskan på stenar och jorden – symboliskt för den väg han försöker bygga mot framtiden men som aldrig blir färdig. Frank och Alice skulle ju vara en del av den nya tiden, revolutionen, frigörelsen, tekniken. Ändå rotar sig de mer och mer i vardag, jobb, tristess. Stenarna går för djupt, rötterna är i vägen.

Kanske de skulle flytta? Varför inte ta hela bohaget och familjen över Atlanten? Europa, drömmarnas kontinent, måste vara bättre än den trista vardagen på Revolutionary Road. Franks arbete beskrivs med en sådan tristess att det kryper i fingertopparna på mig, och att flytten till Europa är ett moln av drömmar känns förutbestämt.

Revolutionary Road är så mycket, hela tiden. Samtidigt är Richard Yates språk så fulländat att jag orkar ta mig igenom den misär Frank och April lever under den putsade förortsytan. Yates språk får mig att glömma att jag egentligen inte gillar diskbänksrealism, att det här inte är min typ av historia – jag är fängslad, gråtfärdig. Revolutionary Road är hård verklighet, vackert skriven, nära berättat. Som om det skulle kunna vara här, nu.

Hitta den här eller här.

Andra som skrivit om boken: bokmania, dagens bok, Bokblomma, Boktoka.

3 reaktioner på ”Revolutionary Road

  1. Oj, vad jag gillar den här boken (och filmatiseringen, faktiskt). Språket är fantastiskt. Och nu råkar jag gilla diskbänksrealism.. 🙂 Frank och April och deras drömmar och livet som blev som det blev.. Deprimerande bok, men oj, så bra! 🙂 Kul att du också gillade den. 🙂

    1. Jag gillade ju både den här och första boken om Maj så kanske jag får omvärdera det här med diskbänksrealism lite 🙂

Kommentera