Riktigt rysliga böcker till helgens läsning

I helgen kommer det säkert firas Halloween på en hel del ställen, Halloween firas i USA den 31 oktober – precis som den irländska ursprungshögtiden Samhain vilken från början var kelternas firande av övergången från sommar till höst och demonerna och spökena i sammanhanget kommer från att just i övergångstider är de lite mer frekventa än andra tider på året. Det svenska Alla helgons dag infaller i år däremot den 5 november och i vårat sällskap firar vi då istället, tur för mig eftersom jag tänker tillbringa helgen som kommer på jobbet.

Nåväl. Vad vore en skräcklysten bokbloggare om hon inte rekommenderade lite lagom spökiga böcker så här till Halloween? Karin på En bokcirkel för alla har också tipsat idag och idén fick jag av henne.

Eva Ibbotson var en författare jag älskade när jag gick på mellanstadiet och för de lite yngre har hon skrivit underbara spökberättelser. Den allra bästa är Hemligheten på perrong 13 som handlar om invånarna på Ön och speciellt den unge prinsen Raymond som blir bortrövad till Landet Ovan och som inte kan räddas förrän portalen öppnas om nio år igen. Även Spökena från Carra, Häxtävlingen och Den stora spökräddningen hör till mina favoriter och passar jättebra i mörka hösttider. Även Neil Gaiman har skrivit många bra ungdomsböcker, bland andra Kyrkogårdsboken.

För lite äldre ungdomar finns skräckisen En natt på Daemon Hall av Andrew Nance som är både spännande och läskig. Om man gillar vampyrer så är I fullmånens sken en väldigt bra bok.

Många bra skräckböcker finns det, men om jag ska avsluta med några böcker för lite större människor eller äldre tonåringar så blir det en rad av mina favoriter. Interview with the vampire av Anne Rice (som är första boken i The Vampire Chronicles) är för vampyrälskaren, Jurtjyrkogården och It av Stephen King är för den som inte är rädd och som tycker om tegelstenar, Phantoms av Dean Koontz och Människohamn av John Ajvide Lindqvist är också ytterst läsvärda.. Det finns även en hel del bra skräck i novellformat, bland det allra mest klassiska och bästa man kan hitta är den läskiga The Turn of the Screw av Henry James och Körkarlen av Selma Lagerlöf. Även Edgar Allan Poe har såklart en självklar plats och bland hans många alster rekommenderar jag kanske främst The Tell-Tale Heart (Det skvallrande hjärtat).

Själv tänker jag i helgen läsa The Monk av Matthew Gregory Lewis. Om jag på söndag kväll har krupit ner så långt under täcket att jag inte ens vågar sticka upp näsan för att blogga, ja då vet ni var jag finns i alla fall.

0 reaktioner på ”Riktigt rysliga böcker till helgens läsning

  1. Många bra tips där…många tankar om att vilja läsa om…och så måste jag bara få säga att ”Människohamn” var nåt av det läskigaste jag läst *brr* ”Låt den rätte…” var en barnsaga i jämförelse…

Kommentera