Schakalen – Frederick Forsyth

Schakalen är en ansiktslös och namnlös mördare, ingen vet vem han är men han är en av världens främsta krypskyttar. Den franska motståndsrörelsen OAS anlitar Schakalen för att lönnmörda Charles deGaulle, Frankrikes dåvarande president och han gör det på sitt eget sätt, metodiskt, planerat och framför allt utan någon annans inblandning. Ett svagt spår från OAS lyckas dock den franska polisen snappa upp, och jakten är sedan i full gång.

Frederick Forsyth är den typ av deckarförfattare som inte behöver använda ett svulstigt eller överdramatiserat språk för att händelserna ändå ska kännas krypande nära och spänningen stiga sida efter sida. Berättandet är långsamt och saktmodigt och han tar god tid på sig att förklara de politiska motiven bakom mordet, vem som ligger bakom de och varför de så hatar Charles deGaulle.

Ändå är det otroligt spännande, eller kanske just därför. Läsaren får följa med ”bakom kulisserna” till både franska hemliga polisen och engelska SIS, samt i OAS innersta krets och i Schakalens planering och tankar.

Kommentera