Serenissima – Erica Jong

Jag har tidigare läst Rädd att flyga och uppföljaren Rädda livet av Erica Jong – den första älskade jag men den andra gillade jag inte särskilt mycket. Jag försökte att inte ha några förväntningar på Serenissima men ändå lyckades den med konststycket att göra mig gravt besviken.

Serenissima är ett äldre namn på Venedig och det är till Venedig filmstjärnan Jessica Pruitt beger sig för att vara domare i filmfestivalen och sedermera för att spela in en film. Hon är en åldrande stjärna med mycket i bagaget och bokens första halva är faktiskt riktigt läsvärd – fylld av den ironi och de spetsfundigheter som gjorde Rädd att flyga så läsvärd och full av bitska kommentarer till Hollywoodjargongen och kändislivet överhuvudtaget.

Jag har blivit mördad gång på gång, förförd och övergiven gång på gång, och nu när jag är i ”medelåldern” får jag ibland spela modern till den flicka som blir mördad eller förförd, eller förförd och mördad. Hela kvinnorörelsen kom och gick utan att mord och förförelse upphörde att vara kvinnans vanligaste öde på filmduken.

Men andra halvan av boken slog mig fullständigt med häpnad över hur snabbt en bok kan skifta från läsvärd till dålig. Jessica åker på något sätt tillbaka i tiden, till det historiska Venedig hon är så fascinerad över och här möter hon sin stora idol – Shakespeare.

Ja, det är precis så fånigt och tillrättalagt som det låter och om inte andra hälften av boken är ett stort skämt eller en totaldrift med dagens skönhetsideal och könsroller så vet jag faktiskt inte vad det är. Tyvärr tror jag inte det är någon drift med samhället för jag hittar inte särskilt mycket ironi i texten och den verkar ta sig själv på ganska stort allvar – alldeles för stort allvar. Historien engagerar inte alls och är dessutom späckad med riktigt dåliga sexscener. Säg mig, när är ”spetsad” en bra beskrivning av sex? Och varför skapar man en smart och rolig huvudrollsinnehaverska – som dessutom ger många kängor åt dagens könsroller – för att sedan låta henne falla in i samma tråkiga könsroller?

Jag hade inte hört talas om Serenissima innan jag fick låna den av en kompis och jag läste den för att jag tyckte Rädd att flyga var så bra. Om du mot förmodan också tänker läsa den, läs bara första halvan och lämna andra – eller hela boken – åt sitt öde.

1 reaktion på ”Serenissima – Erica Jong

Kommentera