Skuggorna i spegeln – Inger Edelfelt

Skuggorna i spegeln är en ungdomsbok som handlar om sjuttonåriga Arri och hennes längtan bort från verkligheten, från livet och från den ordinära, tråkiga vardagen. Hennes bästa vän har vänt henne ryggen och hon är hemligt förälskad i Oscar, som inte vet vem hon är. Ungefär samtidigt som Oscar faktiskt börjar ge Arri uppmärksamhet får också Arri insikt i fantasivärlden Eidolon, som befolkas av höviska vampyrer och av den vackra Leonidas som vill ta med henne dit och göra henne till en av dem. Måste Arri välja mellan Eidolon och Oscar? Och vad är egentligen hennes uppgift där?

Inger Edelfelt behandlar Arris tonårskval med varsam och vacker hand, det är inte fånigt eller överdrivet eller alltför klyschigt, och man förstår så väl hennes situation. Egentligen vill jag inte kalla den för ”vampyrbok”, inte ens för ”ungdomsvampyrbok” för det är inte vampyrerna som står i centrum utan Arri och hennes eget sinne. Man kan se Eidolon som ett måste i hennes tankar för att hon ska komma underfund med vad och vem hon är, och det är snarare en ungdomsbok än någonting annat, låt vara att vampyrer dyker upp här och där.

Intressant är i alla fall hur Eidolon och vampyrlivet blir ett alternativ för Arri för att hon själv börjar bli trött på jordelivet och således ”önskar” dit Leonidas. Samma tanke dyker upp i En vampyrs bekännelse, där Louis självmordstankar lockar Lestat till honom. Det är en spännande tanke, och konflikten inom Arri är precis lika intressant. Det är en väldigt lättläst bok och det är helt klart främst en bok för yngre ungdomar, men som sådan är den helt okej, till och med bra.

Kommentera