Slutrapport om Strändernas svall

Som det kanske märkts i bloggen har jag de tre senaste veckorna läst Strändernas svall – ibland njutit av läsningen och ibland slagits mot den. Jag tyckte om den men jag har också en del invändningar. Jag ska skriva en recension i veckan och tills dess tänkte jag dela med mig av ett fantastiskt fint citat från boken, som säger ganska mycket om att det inte bara än en historisk roman och en omdiktning av Odysséen utan även en samtidsberättelse.

Den sten han kastar i havet kommer att göra svallvågor inte bara mot den här kusten. Den kommer att göra svall mot alla stränder. Allt hänger ihop. De blodiga vågorna når Same och Zakynthos och Dulikhio och Levkas och Pylos på ett dygn. Sedan kommer de att vandra längs fastlandskusten åt norr och söder, de kommer att rulla västerut härifrån och från alla öarna. De kommer att rulla länge, under åratal och så långt Helios räcker. De ska bära bud till andra folk som kanske inte vet var blodsvallet kommer ifrån men kanske diktar om och ändrar om dess betydelse till ett mer heroiskt vittnesbörd än det egentligen är och gör hans handling eller likadana handlingar till efterföljansvärda, eftersträvansvärda handlingar. Svallet från Ithaka kommer att nå fram till varenda mänska i varenda tid, i alla tider efter oss.

(- – -) Det kommer att stanna när mänskorna slutar att slåss om makten, när inte gudarna längre driver dem till det, när de har lärt sig att begripa sin egen situation. Blodsvallet kring alla stränder kommer att lägga sig när någon mänska utan rädsla för gudarnas straff kan säga till en annan: Förr i världen dräpte de dumma människorna varandra. De tyckte att det var någonting storslaget.

2 reaktioner på ”Slutrapport om Strändernas svall

    1. Visste att den kom ut någon gång då, men inte det exakta året. De förklarar ju en del om krigstankarna (eller snarare krigsmotståndstankarna) i boken.

Kommentera