Strömkarlen – Johanna Limme & Martin Palmqvist

Strömkarlen är en deckare, men inte vilken deckare som helst. Den utspelar sig i 1890- talets Karlshamn och är mycket behagligt befriad från alkoholiserade kommisarier med ex-fru-problem och egoistiska komplex. Istället tar Simon Eldfeldt befälet, nästan som i en rolig pastisch på föregående grupp av gubbar är han kyrkoherde, gillar kakor för mycket och har en ung och otrogen hustru.

Jag gillar det skarpt. Inte bara för att Simon Eldfeldt är så sympatisk utan att vara irriterande, utan också för att jag älskar historia och verkligen tycker om att promenera på Karlshamns gator 1898. Det är också en intressant historia, två kvinnor hittas döda i ån och skräcken sprider sig i staden om att det är Näcken, eller Strömkarlen, som dränker människorna. Simon Eldfeldt måste lösa mysteriet tillsammans med stadsfiskalen Olof-Petter Kant.

Jag älskar pusseldeckare, och Strömkarlen nosar faktiskt då och då på det epitetet, framförallt gillar jag att det finns ett persongalleri i början av boken, det ger mig lite Agatha Christie-vibbar. Tyvärr så slarvas det lite bort för mot slutet knakar det i fogarna och mördaren är i alla fall den mest otänkbara och dyker inte upp i handlingen förrän sent. Det är mycket roligare när mördaren finns där, mitt i gröten, men man kan bara inte klura ut vem det är.

Ändå hade jag väldigt roligt när jag läste Strömkarlen och jag kommer nog fortsätta läsa böcker av Limme och Palmqvist. En liten, men rolig, detalj är att författarna finns på bild i ett fotografi av gammal stil på insidan av pärmen, sepiabrunt och iklädda gamla kläder. Roligt, sånt gillar jag!

Kabusa böcker, 2011

2 reaktioner på ”Strömkarlen – Johanna Limme & Martin Palmqvist

Kommentera