Sven, Barbro och Andreas i veckans Tematrio om namsdagar

Lyrans tematrio den här veckan om namnsdagar.

Denna vecka har Anders, Andreas, Oskar, Ossian, Beata, Beatrice, Lydia, Barbara, Barbro, Sven, Nikolaus och Niklas namnsdag. Det gömmer sig ganska många författare bland de namnen, berätta om tre av dem.

Berätta om tre författare som har namnsdag denna vecka!

1. Ett av mina favoritämnen inom litteratur är sagor och folksagor och jag tänkte börja i den änden. Sven Sederström var en sagoförfattare, berättare och upptecknare och levde i Småland 1810-1846, faktiskt bodde han i min hemby Alvesta. De mest kända sagor som härrör från honom är Lilla Rosa och Långa Leda, som är en vandringssaga på temat ”Kung som gifter om sig och hans goda och snälla dotter får en elak styvmor och dum styvdotter”, samt Prins Hatt under jorden som var min favoritsaga när jag var liten, och fortfarande är. Det är också en vandringssaga, en av de mest kända och en som har dykt upp i tusentals olika versioner, bland annat i den grekiska mytologin där den heter Amor och Psyche och i den vackra sagan Östan om solen och västan om månen. Huvudhandlingen är att den yngsta dottern i familjen lovas bort till en man som inte visar sig för henne förutom på nätterna, när det är mörkt och hon inte kan se. Anledningen är att han är förtrollad och egentligen är han en vacker prins, men han får inte visa sig för henne. Dottern blir lockad till att tända en oljelampa mitt i natten och får då se honom, men därmed förlorar hon honom och måste ta upp en kamp för att få tillbaka honom. Likheter med den här sagan finns också i La Belle et la Bête, en fransk sedelärande berättelse från 1700- talet som blev inspirationen till Walt Disneys Skönheten och Odjuret.

2. För att att stanna en stund i barndomen så var Barbro Lindgrens böcker om den vilda Bebin en favorit hemma. Den vilda Bebin hade en fantastisk fantasi och förvandlade vardagsrum och kök till djungler och hav och allt möjligt skoj. Favoritboken var Den vilda bebiresan, och inte minst var böckerna så roliga för att de var skrivna på rim. Perfekt för högläsning.

En dag när allt är tyst och lite tråkigt får bebin lust att göra något bråkigt.
Han tar en låda ur sin mammas skåp. Nu ska han ut och åka båt!
Och herr Kanin och herr Giraff och lilla Vild får åka med på färden – de vill ju också se sig om i världen!


3.
Andreas Roman är en svensk skräckförfattare som jag alldeles nyligen upptäckt och än så länge bara hunnit med en bok av, När änglar dör. Jag är mycket nyfiken på resten av hans böcker och har Mörkrädd på reservation på biblioteket.

Kommentera