Tema illustratörer: Om Ilon Wikland

Jag börjar mitt illustratör-tema med en ganska välkänd konstnär, Ilon Wikland. Ilon är född i Estland och kom som flykting till Sverige 1944. 1953 träffade hon Astrid Lindgren när hon sökte jobb på Rabén och Sjögren och fick illustrera den nyligen färdigskrivna Mio min Mio. Efter det fortsatte samarbetet med Astrid, kanske passar deras berättelser och bilder så fint ihop för att båda har sagt att de skriver och målar för barnet inom sig.

Det första jag minns av Ilon Wikland var när jag läste bilderboken Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland. Jag vet att det är en av Astrid Lindgrens mindre kända böcker och just därför tjatar jag en hel del om den i bloggen. Den är en fantastisk spökhistoria om en dräng vars blod frös till is när han skulle skämta med kyrkohedern och som går igen hundra år senare. Jag läste den när jag var runt åtta år och den skrämde fullständigt livet ur mig. Det var i samma veva som jag upptäckte Eva Ibbotson och jag antar att det är därifrån mitt spökintresse kommer.


Skinn Skerping hade inte varit samma bok utan Ilon Wiklands illustrationer. Hennes framsidor i all ära, men jag tycker det är i bilderböcker hon verkligen briljerar. Det är ett sådant djup och sådana färger i den här boken, och bilderna på kyrkogården får mig än idag att minnas hur jag ryste när jag läste den. En av de bilderna är roligt nog framsida till den engelska upplagan, då heter den The Ghost of Skinny Jack.

Det är en ganska grym historia så man kanske inte ska läsa den för väldigt små barn, 6-9 år står det på Adlibris hemsida men jag skulle snarare säga från åtta år och uppåt, för som vanligt med riktigt bra böcker kan den läsas med stor behållning även av vuxna.

När vi ändå pratar om bilderböcker tycker jag inte att man ska missa att det är Ilon Wikland som illustrerat Mark Levengoods tre böcker Sucka mitt hjärta men brist dock ej, Hjärtat får inga rynkor samt Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig.

De är som små bilderböcker de också, och förutom att illustrationerna är otroligt fina är det också helt underbara böcker, framförallt Sucka… och Och jag läste…


Från Sucka mitt hjärta men brist dock ej.

Ilon Wikland är den konstnär som illustrerat flest av Astrid Lindgrens böcker. Här kan se och köpa de böcker hon illustrerat. Informationen är lånad från Ilons hemsida där du kan läsa mycket mer om henne. Här kan du se och köpa hennes bilder.

23 reaktioner på ”Tema illustratörer: Om Ilon Wikland

 1. Åh, jag älskar också Ilon! Det här inlägget fick mig dessutom att vilja läsa massor av Astrid Lindgren. Jag tycker nästan att hennes okända verk är bäst. Minns att jag en gång i tiden haft en novellsamling av henne, som varit grym. Den här Skinn Skerping har jag aldrig ens hört talas om, men det får jag absolut kolla upp!

  1. Ja, många av hennes mindre kända noveller är fantastiska! Om du gillar spökhistorier tycker jag absolut du ska kolla upp den 🙂

 2. Åh, jag älskar också Ilon! Det här inlägget fick mig dessutom att vilja läsa massor av Astrid Lindgren. Jag tycker nästan att hennes okända verk är bäst. Minns att jag en gång i tiden haft en novellsamling av henne, som varit grym. Den här Skinn Skerping har jag aldrig ens hört talas om, men det får jag absolut kolla upp!

 3. Tycker verkligen om Ilon Wikland, hon är ju superbegåvad och har verkligen gjort ett underbart jobb i illustrerandet av Astrid Lindgrens karaktärer. 🙂

 4. Tycker verkligen om Ilon Wikland, hon är ju superbegåvad och har verkligen gjort ett underbart jobb i illustrerandet av Astrid Lindgrens karaktärer. 🙂

 5. Åh vad fint att du skriver om Ilon. Jag fick världens lust nu att bryta mitt köpstopp, införskaffa alla Astrids böcker och bara läsa i en hel vecka. Såg faktiskt Rasmus på luffen för ett par år sedan och började gråta vid flera tillfällen för att det var så sorgligt men ändå fint. Rekommenderar varmt att se om Astrid-filmer i vuxen ålder.

  För mig är Ilon Wiklands illustrationer helt enkelt en påminnelse om barndomen, förutom att de är så fina att titta på även i vuxen ålder!

  1. Jag fick själv lust att bryta mitt köpstopp och inhandla alla Astrid-böcker jag inte har. Och så håller jag också med om att Astrid-filmerna är otroligt bra även i vuxen ålder! Både ”stor”filmerna och alla små novellfilmer som är så bra: Ingen rövare finns i skogen, Allra käraste syster osv.

 6. Åh vad fint att du skriver om Ilon. Jag fick världens lust nu att bryta mitt köpstopp, införskaffa alla Astrids böcker och bara läsa i en hel vecka. Såg faktiskt Rasmus på luffen för ett par år sedan och började gråta vid flera tillfällen för att det var så sorgligt men ändå fint. Rekommenderar varmt att se om Astrid-filmer i vuxen ålder.

  För mig är Ilon Wiklands illustrationer helt enkelt en påminnelse om barndomen, förutom att de är så fina att titta på även i vuxen ålder!

  1. Jag fick själv lust att bryta mitt köpstopp och inhandla alla Astrid-böcker jag inte har. Och så håller jag också med om att Astrid-filmerna är otroligt bra även i vuxen ålder! Både ”stor”filmerna och alla små novellfilmer som är så bra: Ingen rövare finns i skogen, Allra käraste syster osv.

 7. Åh gamla hederliga Astrid Lindgren bokomslagen. Känner att barndomen kom springande tillbaka med raketfart direkt! Man kan inte bli för gammal för Astrid Lindgren böckerna!

 8. Ah, jag alskar hennes illustrationer, hon ar alldeles fantastisk!

  Och den dar spokhistorian minns ajg sen ajg var liten, men jag vagade inte lasa den… 🙂

 9. Ah, jag alskar hennes illustrationer, hon ar alldeles fantastisk!

  Och den dar spokhistorian minns ajg sen ajg var liten, men jag vagade inte lasa den… 🙂

Kommentera