Tematrio om bokmässan

Den här veckan går Lyran i Bokmässans dubbla fotspår: bokmässan i sig själv och Afrika. Mitt register över lästa afrikanska författare är i mångfaldens namn tyvärr nästan obefintligt, så mitt fokus den här veckan blir på bokmässan – som jag ju inte var på i år. Det blir alltså tre minnesvärda händelser från tidigare år:

1. Första året. Då var jag mest som jag läste i en bokmässeenkät någonstans i bokbloggosfären: smått förvirrad sextonåring med ögon som golfbollar och munnen som en guldfisk: ”Äääär det verkligen så här stort?” och ”Fiiiinns det såhär mycket böcker?” Det var i ungefär samma veva – eller något år tidigare – jag hade upptäckt Science-Fiction- mässorna. Hallelujah.

2. Mitt bästa fynd genom åren: En förstautgåva av en av mina favoritböcker, Harry Martinsons Aniara, som jag betalade väldigt, väldigt lite pengar för. I skick som ny och dessutom – upptäckte jag när jag kom hem – med ganska många gulnade tidningsurklipp om boken och recensioner från 1956 när den gavs ut. Guldfynd.

3. Förvirringen när en av mina bästa vänner Martin och jag skulle hitta varandra under en av bokmässorna. Vi hade bestämt mötesplats vid stora caféet, enda problemet var våra osynkade klockor som gjorde att vi aldrig var där samtidigt (och den höga ljudnivån som gör att man inte kan prata i telefon, alls.) Till slut lyckades jag hitta honom – sittandes vid exakt samma bord som jag hade suttit vid en halvtimme tidigare. Så på någon nivå var vi allt synkade!

Kommentera