Tematrio om efternamn

Det har varit lite sommaruppehåll på Tematrion här i sommar, men denna veckan vill Lyran ha fatt på tre titlar med efternamn i sig och eftersom det rätt kvickt dök upp flera stycken kunde jag inte motstå.

1. Att jag älskar Carl-Johan Vallgrens böcker är ingen hemlighet, jag försöker läsa en om året ungefär och förra året var det dags att i sällskap av Vallgrens eminenta penna besöka falskmyntarkvarteren i 1930- talets Berlin och en misslyckad och tragisk antihjälte i nutidens Sverige. Kunzelmann & Kunzelmann syftar på fadern Viktor och sonen Joakim, när Viktor i bokens inledning dör hoppas slarvern Joakim på att få ut en ansenlig förmögenhet på hans många tavlor. Men det finns mycket Joakim inte visste, inte minst att Viktor var förfalskare och levde ett högtflytande liv i Tyskland under andra världskriget. Kunzelmann & Kunzelmann är inte min absoluta Vallgren- favorit men den är väl läsvärd, spännande, intressant och med fantastiska karaktärsporträtt.

2. Alldeles nyligen läste jag Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children och fascinerades inte bara av titeln och omslaget utan också av berättelsen. Till stor del utspelar den sig på en karg, walesisk klippö dit Jakob beger sig för att försöka förstå om hans morfars historier om barn med övernaturliga förmågor bara var historier eller om det ligger någon sanning i dem. Spännande, annorlunda och intressant även om mystiken tyvärr avtog litegrann mot slutet.

3. Sist och slutligen en bok jag har talat mig varm för innan, det är Jonathan Strange och Mr. Norrell av Susanna Clarke som är mystisk och underlig men också en av de vackraste böcker jag någonsin läst – fylld av magi och mörker i 1800- talets London. Jag utnämnde den till en av de bästa böcker jag läst under 2000- talet och det håller jag fast vid!

2 reaktioner på ”Tematrio om efternamn

Kommentera