Tematrio om historiska romaner

Det har inte blivit någon tematrio på länge men denna veckan vill Lyran ha tre historiska romaner och det vill jag gärna tipsa om.

1. Kate Mosse har skrivit flera bra historiska romaner, min favorit är Kryptan. Det är en berättelse som utspelar sig parallellt mellan 1891 och 2007, och så småningom förstår man att det finns ett samband mellan de två tidsepokerna. Léonie Vernier lever ett undangömt liv på Frankrikes landsbygd 1891 och Meredith Martin lever i nutiden och försöker reda ut sin släkthistoria samtidigt som hon skriver en biografi om kompositören Claude Debbusy. Kryptan är väl uppbyggd och mycket spännande, den är fängslande och en bok som helt enkelt inte går att lägga ifrån sig.

2. Kim M. Kimselius har också skrivit flera bra historiska böcker, för ungdomar. När jag var mindre var Tillbaka till Pompeji min favorit. Det är första boken om Theo och Ramona och i den åker de till klassresa till Pompeji och färdas tillbaka till staden strax innan vulkanutbrottet som skulle begrava staden i aska och lava.

3. Jag har fått mycket boktips av min mamma och en av hennes favoritböcker är Trälserien av Jan Fridegård. Jag läste och älskade den i fjortonårsåldern, de tre böckerna heter Trägudars land, Gryningsfolket och Offerrök och handlar om trälen Holme. Första boken börjar med att Holme och Ausi får ett litet barn som sätts ut i skogen för att dö av deras hövdning. Men Holme och Ausi rymmer, hämtar barnet och flyr. Det är spännande, välskrivet och läsvärt.

0 replies on “Tematrio om historiska romaner”

  1. Erika skriver:

    Jag köpte Kryptan på bokrean, men har inte börjat på den än. Men nu blir jag sugen på det.

  2. Tella skriver:

    Jag föredrar Labyrinten, men Kryptan är också jättebra!

  3. Lyrans Noblesser skriver:

    Jan Fridegård har jag kvar att läsa, kul att du tipsade om honom.

Kommentera