Tematrio om sex

Den här veckans Tematrio hos Lyran om sex.

Sex är verkligen inte lätt att skriva om, utan att det blir fånigt eller bara vulgärt. På slutet har jag läst en del böcker med mycket olika sorters sexskildringar och tyckte att det kunde vara ett lämpligt ämne för en Tematrio. Berätta om tre böcker som innehåller minnesvärda sexskildringar.

1. Just nu läser jag ju Sagan om Isfolket och där finns det gott om sexskildringar. Det är dock inte överdrivet eller förekommande så ofta att det stör, som det kan bli i en del romantiska böcker (typ harlequin- romaner eller i Grottbjörnens folk– serien, om jag inte minns fel så fanns det en sexscen i den på fyra-fem sidor…) En minnesvärd skildring jag minns från den andra boken – Häxjakten – var när Sol förförde drängen Klaus. Oftast brukar sex i historier från äldre tider i allra högsta grad domineras av män – och så ofta även i denna serie – men Margit Sandemo låter här en kvinna både förföra och dominera på ett väldigt intressant sätt – och Sol är också fortfarande den mest intressanta karaktären hittills. Margit Sandemo kan heller inte bara beskriva lyckliga sexscener utan också sexuella övergrepp på ett frånstötande och skrämmande närgånget vis – speciellt berörande på det psykologiska planet.

2. Jag kan ju inte låta bli att skriva om Twilight. Väldigt mycket i de tre första böckerna som inte är sex, blir ändå som sex för att Bellas och Edwards förhållande är så intensivt, passionerat och absolut förbjudet. Spänningen som finns mellan dem är just bland det mest spännande av alltihop, den underliggande passionen och åtrån, även om stunden när de faktiskt har sex inte beskrivs utan hoppas över. Efter allt som försiggått i tre böcker blev man nästan lite besviken, men efter att ha läst serien en så där tio gånger så gör det inte egentligen så mycket. Jag har tidigare funderat lite över ämnet här.

3. För att gå från minnesvärt på ett sätt till ett annat: sexscenerna i Breat Easton Ellis American Psycho är lika minnesvärda som fullständigt vidriga. Det går ofta från sex till övergrepp på några få ord eller meningar och det framkallar lika mycket äckelkänslor som misshandeln och morden gör. Det är en intressant och mycket välskriven bok – väldigt värd att diskutera och inte tu tal om den saken, men både sexet och morden är brutalt och närgånget beskrivet, på ett sådant sätt att man nästan mår illa.

0 reaktioner på ”Tematrio om sex

 1. Isfolket har jag inte läst, men jag såg den första Twilight-filmen. Vad jag undrar i hela den här vampyrtrendsdiskussionen är om de ens _kan_ ha sex? (Jag har sett lite på Trueblood eller vad det heter på tv, och där verkar det vara mycket vampyrsex, men jag hade fått för mig att Twilightsvampyrerna inte kunde ha det. Men det kan de alltså?

  American Psycho läste jag när jag var 17-18 år kanske och jag tyckte det var väldigt bra då, men jag skulle nog inte läsa om den alls nu, just för att jag minns alltihop med ett illamående. Sexet hade jag nästan glömt bort, men det är ju verkligen helt vidrigt. På något sätt ännu värre i bokform än om man såg samma sak på bio eller så.

 2. Japp, det kan de. Framförallt kan vampyrerna ha det med varandra, men Bella och Edward har sex i fjärde boken när hon fortfarande är människa – inte helt problemfritt…
  Sexet är dock inte lika närgånget beskrivet som i True Blood- serien eller böckerna, Stephenie Meyer som skrivit Twilight är trots allt mormon…

 3. Aha. Men varför har vampyrer sex med varandra då? I rent njutningssyfte (för det kan väl knappast ha med fortplantning att göra?)

  Jag har dessutom chockat upptäckt att hon Meyer är typ jämngammal med mig. Det där med mormonerna har jag läst innan, och inte blivit särskilt förvånad över, men jag har inte kommit över att jag antingen är jättegammal eller att hon är förvånansvärt ung.

  1. Det är i rent njutningssyfte, nya vampyrer gör de på ”vanligt” vampyrsätt..
   Jag har ingen direkt koll på Meyers ålder – och inte din heller för den delen – men rent spontant känner jag att hon med all säkerhet är förvånansvärt ung 😉

Kommentera