Tematrio om syskon

Den här veckan undrar Lyran om vi temaläser och villa ha reda på tre böcker med syskon. Jag temaläser inte direkt om syskonpar, men däremot är jag väldigt fascinerad av tvillingpar, så det blir tre böcker med sådana i.

1. Alldeles nyligen läste jag ut Audrey Niffeneggers Själens osaliga längtan där två tvillingpar figurerar: Elspeth och Edie samt Edies döttrar, Julia och Valentina. Boken inleds med att Elspeth dör i cancer och att Julia och Valentina ärver hennes tillgångar och hennes lägenhet, på villkoret att de bor där själva i ett år. Julia och Valentina är lika till utseendet men olika till sättet och Julia är den som bestämmer. Valentina blir mer och mer kvävd och samtidigt som Elspeths ande försöker få kontakt med dem börjar de undra vad som egentligen gick fel mellan Elspeth och Edie och varför de inte pratat med varandra på tjugo år.

2. Den trettonde historien av Diane Setterfield är en bok som andas viktoriania och gamla, dammiga romaner spökar i berättelsens varje vinkel och vrå. Det spökar också runt romanens huvudperson Vida Winters, en gäckande figur och en författare som i alla år ljugit om sitt privatliv men som nu bestämmer sig för att berätta sanningen för Margaret Lea, en antikvariehandlare som lever mer i dåtiden än i nutiden och framförallt genom sina böcker. Psykologisk skräck blandas med en tvilling- och förvecklingshistoria av klassiska mått men som ändå överraskar i slutet. En fängslande historia, minst sagt.

3. Fängslande är också historien om Mekare och Maharet i The Queen of the Damned av Anne Rice. De är tvillingar, hängivna varandra intill döden och åtskilda i tusentals år innan de får vara tillsammans igen.

Kommentera