Tematrio om teman

På inspirationsträffen diskuterades det en hel del om de teman som har varit under Bokmässans 27 år, och om det nuvarande temat. Lyran undrar därför såklart idag vilka teman vi helst vill se på Bokmässan.

1. Barn- och ungdomslitteratur. Jag läser väldigt mycket ungdomsböcker och jag älskar det. Mest är det ungdomsböcker i kategorin fantasy och skräck, men även andra. Barn-och ungdomslitteratur är en så bred del av litteraturen som ändå inte alltid tas på allvar av kulturredaktioner och läsare, så jag tror det hade varit ett väldigt uppsving för genren. Och ett väldigt bra sätt att få ungdomar att komma till bokmässan och i förlängning bli mer intresserad av böcker och läsa mer?

2. Jämställdhet. Yttrandefrihet har varit, men jämställdhet saknas och det kan göras så himla brett. Jag funderade en hel de om jämställdhet i litteraturen när en kongolesisk man stämde Hergé för att han ger fel bild av kongoleser i Tintin i Kongo (och när ungefär samma diskussion fördes om Pippi på Kurrekurreduttön). En hel del olika sådana diskussioner har dykt upp de senaste åren och jag antar att en del böcker också förbjudits, men hur många böcker har förbjudits för att de ger en föråldrad bild av kvinnosynen?

3. Jag skulle också gärna vilja se Sydamerikansk litteratur som tema. Jag är ganska förtjust i många latinamerikanska författare och den ”magiska litteraturen” som präglar mycket av den sydamerikanska litteraturen. Men det finns säkert mycket mer, och jag själv kan egentligen bara några författare.

0 reaktioner på ”Tematrio om teman

    1. Frihet, jämlikhet och broderskap låter ju bra! Men kanske bara Frihet och jämlikhet? ”Broderskap” brukar ju förvisso kunna inkludera både kvinnor och män men jag har ändå lite aggressioner mot sådana ord…

Kommentera