The daylight gate – Jeanette Winterson

0099561859Jag läste The daylight gate under några kvällar kantade av feberyra och förkylning, jag vet inte om det byggde på skräcken jag kände när jag läste den men jag vet att den här boken förmodligen aldrig kommer lämna mig.

The daylight gate drar fram en alldeles särskilt mörk tid i boksidornas ljus. Det är det tidiga 1600- talets England och landet är märkt av såväl reformationen som häxprocesserna  –  att bli misstänkt för katolik kan vara lika ödesdigert som att bli misstänkt för häxa under James I:s styre.

I norra England blir en familj med fattiga och illa beryktade kvinnor anklagade för att under långfredagen ha anstiftat en häxsabbat tillsammans med den rika och väl ansedda Alice Nutter. Någon måste stå till svars.

The daylight gate blandar magi och vidskepelse med mörker, desperation och ångest på ett sätt som är lika fängslande som frånstötande.

Jeanette Winterson berättar en förödande historia på knappa 200 sidor som känns som det dubbla. Det är tung läsning, sådan som kryper under skinnet och förser dig med bilder som är alldeles för obehagliga och alldeles för svåra för att föreställa sig – men som du ändå inte kan sluta tänka på. Det täta och fängslande språket ger liv åt fruktansvärda fängelsehålor som dryper av lika deler fukt som ondska, diaboliska rättskipare och makthavare. Jag var konstant mörkrädd under läsningens gång och jag tror att den här boken kommer bli en av de mest minnesvärda läsupplevelserna under 2013.

Andra som läst: Underbara böcker, Fiktiviteter, Dark Places.

8 reaktioner på ”The daylight gate – Jeanette Winterson

  1. Å ja, den är alldeles särdeles fantastisk! Kul att du också gillade, vi har väldigt lika smak du och jag (den var min näst bästa 2012, efter Bring up the bodies som du också kommer älska :-))

    1. Ja vi har det! Det var efter din recension jag insåg att jag måste läsa den 🙂 Vill gärna läsa fler Winterson nu men är lite osäker på vilken jag ska välja.

      Åh, ja, Bring up the bodies. Stod och fingrade på den på biblioteket för några dagar sedan men insåg att jag måste ha åtminstone tentaledigt när jag läser den..

Kommentera