The Night Circus – Erin Morgenstern

The circus arrives without warning.
No announcements precede it, no paper notices on downtown posts and billboards, no mentions or advertisements in local newspapers. It is simply there, when yesterday it was not.

The Night Circus börjar alldeles ljuvligt. Den drar genast in mig i berättelsen med ett grepp som ofta är svårt att lyckas med – att göra läsaren till en del av berättelsen. Kanske är det för att jag aldrig riktigt får vara deltagare i cirkusen utan endast en besökare, en åskådare med näsan tryckt mot rutan, längtansfullt skådande in mot fantastiska äventyr, överjordiska vidunder och dekadenta böjelser.

Tiden är sent 1800- tal, sekelskifte (bara det!), platsen är den nattens cirkus som berättelsen väver sina trådar kring, öppen från skymning till gryning. Här finns akrobater och allsköns artister men här finns också magiker som nästan är för bra för att vara verkliga och en eld som aldrig slutar brinna. Här finns drömmar och kärlek, liv och död och mycket mer magi än vad berättelsen från början låter påskina.

Det finns magi inte bara i berättelsen, utan också i orden. Språket är alldeles magiskt bara det, jag älskar det drömlika och att historien väver sig fram från två olika håll, först långsamt och sedan allt snabbare och mer och mer vindlande.

The Night Circus lämnar mig med en stor saknad i hjärtat, den saknaden man bara har när man har läst ut en riktigt bra bok, med ett leende på läpparna och med en kvardröjande doft i luften av karamelliserade äpplen.

10 reaktioner på ”The Night Circus – Erin Morgenstern

  1. Hej, tack för en magisk recension! Jag läser Nattens cirkus och precis som du säger, redan den första meningarna trollbinder en till boken. Mycket mycket bra bok och jag har inte ens kommit halvvägs!

    1. Åh, tack, vad fint sagt! Det var verkligen en magisk bok, jag gillade den mer och mer ju längre jag läste 🙂

Kommentera