The Paying Guests – Sarah Waters

Namnlös

Det är London, 1922, det engelska folket har precis börjat dra efter andan igen, första världskriget har stängt dörren om sig och familjer återhämtar sig efter förlust av både människor och egendom. I Mrs Wrays och miss Frances Wrays stora hus ekar stegen högt i tomrummet efter bröder, söner och tjänare. Frances är den som har övertagit alla sysslor, modern verkar mest leva kvar i minnena av det som en gång var. Men verkligheten knackar på dörren och mor och dotter Wray blir tvingade att ta in inneboende för att klara ekonomin. En dag står Lilian och och Leonard Barber på trappen och livet kommer aldrig bli sig likt igen, för någon av dem.

The Paying Guests tog mig med storm. Hur mycket jag än älskat Sarah Waters andra böcker och hur mycket jag än hade förväntat mig, så tog den ändå mig med storm. Inledningsvis är det en ganska stillsam historia, oron skymtar vid horisonten men sakta men säkert förändras livet för alla inblandade, i en kedja händelser som mot slutet driver upp tempot i en nästan gastkramande hastighet. Slutet känns oundvikligt, men ändå osäkert, och Sarah Waters utforskar verkligen orsak och verkan – vad leder våra handlingar till? Kan ett enda val förändra hela framtiden? Ibland blir det nästan övertydligt att det är just det som är romanens tema men det gör ingenting. Bara stämningen av mellankrigstidslondon, kärlek, svek, bedrövelser och sorg får mig att älska The Paying Guests.

8 replies on “The Paying Guests – Sarah Waters”

 1. C.R.M. Nilsson skriver:

  Nu blir jag ännu mer sugen på att läsa den här 🙂

 2. Vad längesen jag läste Sarah Waters. Blev grymt sugen på den här boken nu!

 3. Linnea skriver:

  Nu blev jag sugen på att läsa mer av Sarah Waters! Finns den här på svenska? Hoppas den översätts snart, annars. 🙂

  • Eli skriver:

   Tror inte den är översatt ännu, har precis kommit ut på engelska. Men det kommer väl 🙂

 4. […] till releasefest för den senaste romanen Hyresgästerna. Jag läste den på engelska förra året, The Paying Guests, och älskade! Framförallt gillade jag 1920- talsstämningen och eftersom just det utlovas under […]

 5. […] nu sitter jag på tåget på väg till bokrelease för Sarah Waters nya bok Hyresgästerna. Här kan du se vad jag tyckte om den. Är så pepp! Bläddrar lite i min favorit Tipping the Velvet men […]

Kommentera