The Vampire Diaries 1 & 2 – L. J. Smith

Elena Gilbert är van att få vad hon vill, hon är skolans prinsessa och när den mystiska Stefan Salvatore börjar på skolan blir hon genast intresserad av honom. Men Stefan är svårfångad och mystiken kring honom tätnar när flera mystiska överfall och dödsfall inträffar i Fell’s Church och Elena själv börjar ana en begynnande fara för henne själv…

The Vampire Diaries tillhör de vampyr-ungdomsböcker där vampyrerna mer sällan än alltid är blodtörstiga demoner utan istället tar sin form som tjusiga (för alltid) unga män, som i allt större utsträckning börjat dyka upp de senaste tio åren. Dock kan det väl sägas att just de här böckerna var i början av den vågen och är därför mycket bättre än exempelvis House of Night. Det finns ju faktiskt till och med en riktigt ond vampyr, en tvättäkta, elak, demonisk, härlig och såklart jättesnygg ung man vid namn – just Damon. Det är Damon som står för mycket av det som är bra med Vampire Diaries, utan honom hade historien blivit långsammare och säkert tråkigare.

Vad som faktiskt är än mer fascinerande är att Damon även fungerar som en motpol till det goda, hans egen bror och tillika vampyr Stefan. Brödernas blodsfejd går flera hundra år tillbaka i tiden och väcks med förnyad kraft när samma sorts kärlek som en gång väckte den dyker upp igen och får brödernas hat att åter flamma upp. Det är en spännande vridning och även om Stefan och Damon ”bara” är bröder så är det ändå en sorts vinkling på tvillingmyten – något som alltid fascinerat mig. Jag tänker genast på Maharet och Mekare – de första vampyrtvillingar som väckt mitt intresse. Även om de var lite annorlunda så innehåller även Vampire Diaries en bit av sagan och myten om tvillingpar och syskonpar – så lika, så olika.

Jag kan ju heller inte låta bli att jämföra med TV-serien. Som jag misstänke redan när jag såg första säsongen har de ändrat en hel del, TV-serien är mer lik Twilight än böckerna och överhuvudtaget ganska mycket mesigare och långsammare. De har också missat det mest väsentliga, som händer i slutet av andra boken och som gör att jag på fredag helt enkelt måste gå och köpa tredje och fjärde boken.

På tal om Twilight kan jag mycket väl tänka mig att Stephenie Meyer har läst The Vampire Diaries men jag skulle inte säga att hon har härmat någonting. De två bokserierna är ganska olika i både handling och upplägg, och även om Twilight är min favorit i det här fallet är inte The Vampire Diaries så långt efter – framförallt på grund av den högst intressante Damon. Jag tycker inte heller att Edward och Stefan är särskilt lika varandra som vampyrer, även om Stefan också han är ganska så helylle och väldigt beskyddande så är han betydligt vekare och faller mycket lättare. Vad gäller Bella och Elena så är likheten mellan Vampire Diaries– seriens Elena och Meyers Twilight- Bella som bortblåst i böckerna. Elena i böckerna är en tjej som vet vad hon vill, som gör någonting åt det och som tar saken i egna händer. Dessutom är det ibland hon som räddar Stefan och inte bara tvärtom – jag gillar böckernas Elena mycket bättre än TV- seriens.

Det finns en del brister i boken och det tar ganska lång tid innan det blir verkligt intressant, de första kapitlen var relativt långsamma. Men jag tycker ändå om att tillbringa tid i Fells Church, när jag nu en gång lärt mig att trivas där lär jag ha mycket svårt att slita mig.

0 reaktioner på ”The Vampire Diaries 1 & 2 – L. J. Smith

  1. Nu blev jag väldigt sugen på att läsa de här böckerna!
    De verkar mycket bättre än tv-serien (som jag ändå tittat på en hel del, det är tydligen helt omöjligt för mig att inte följa en vampyrserie). Bok-Elena verkar vara en tjej mer imin smak än serieversionen också.

    Hm, vet du om den svenska översättningen är okej? Jag blev lite sugen på att försöka få tag i recex nämligen…

    1. De är mycket bättre än TV-serien i min mening, åtminstone de två första böckerna. Omdöme om resterande delar bör komma efter helgen, första anhalt på fredag är bokhandeln 😉 Bok-Elena är bra mycket tuffare än TV-Elena!
      Den svenska översättningen har jag inte hört något om alls, känner inte till någon som har läst den..

Kommentera