This House is Haunted – John Boyne

Jag finner titeln till This House is Haunted nästan spöklikt passande. John Boynes första skräckroman är en blinkning till snart sagt varenda gotisk spökhistoria som brittiska författare producerade förra årtusendet.

Gaudlin Hall är sannerligen ett hemsökt hus, det får Eliza Caine erfara samma minut hon stiger av tåget i Norfolk på vägen mot sin nya anställning som barnflicka till de två barnen på godset. På tågstationen är hon nära att falla till sin död framför ett rusande tåg när två osynliga händer knuffar henne i ryggen. Och det blir bara värre när hon anländer till godset. Någon, eller något, vill verkligen inte att hon ska vara på godset och ta hand om barnen. Men varför? Och var är barnens föräldrar?

This House is Haunted innehåller en dos Jane Eyre, The Turn of the Screw och Rebecca – och massor av Dickens – men är också ganska lågmäld. Jag lyssnade på ljudboken, något som brukar göra det extra otäckt, men This House is Haunted är snarare en mysrysare än en skräckroman, försiktigt gotisk och väldigt härlig. Den är sannerligen perfekt att kura upp sig i soffan med en blåsig höstkväll, men den innehåller inget nytt för en van skräckläsare. Med sin härligt brittiska atmosfär och smårysliga stämning kan den nog istället vara perfekt för den som inte riktigt törs ge sig i kast med Rebecca. Stämningsfullt, snyggt och kusligt.

Kommentera