Tidsresenärens hustru – Audrey Niffenegger

I sin nutid är Henry 28 och Clare 20 när de för första gången möts och blir kära, men de har träffats tidigare i Clares förflutna och Henrys framtid – första gången när Clare är sex år och Henry 43. Henry är tidresenär och en ofrivillig sådan, allt som oftast dras han ifrån sin nutid och hamnar i sitt eget eller Clares förflutna utan att han kan göra något åt det. I sin egen tid är de gifta men Clare vet aldrig när Henry kan försvinna och vara borta i flera dagar – eller var han kommer dyka upp igen.

Jag har tidigare skrivit ner vilka känslor den här boken framkallade, och jag ska nu försöka sätta in dem i ett mer logiskt sammanhang. Det är svårt att med vanliga ord beskriva en bok som Tidsresenärens hustru eftersom den är väldigt ovanlig. Inledningsvis hade den faktiskt svårt att fånga mig, det tog ett par kapitel att få grepp om Henrys tidsresor och de många tidshoppen och de olika åldrarna på huvudpersonerna var en aning förvirrande. Men när väl sammanhanget sjunkit in viker förvirringen undan till förmån för en historia som är både vacker, sorglig och berörande.

En av orsakerna både till berättelsen inledande förvirring och dess påföljande fascination tror jag är berättargreppet. Henry och Clare turas om att berätta i jag-form och det ger inte bara två sidor av saken utan också en lättare förståelse för vad som händer och de känslor involverade. Henry och Clare ser även saken ur olika perspektiv och det är lätt att få sympati för båda.

Det är också lätt att leva sig in i situationen de befinner sig i, hur konstigt det än kan låta. För sist och slutligen är det inte tidsresorna och dess teknikaliteter som är det viktiga utan de omgivningar som man själv tycker sig befinna sig i, den kärlek och sorg Henry och Clare känner och delar med sig av till läsaren och den fantastiska historia som radas upp inför ögonen allteftersom man läser.

3 reaktioner på ”Tidsresenärens hustru – Audrey Niffenegger

Kommentera