Trädsus och vårläsning

Kanske har vi aldrig behövt fly verkligheten så mycket som nu. Ändå har jag svårt att hitta ro i läsningen, att fokusera tankarna på något annat än nyheter. Januari bar också med sig en förändring i mitt liv som gjorde hela min tillvaro instabil, den här våren har varit allt annat än bra.

Men i helgen som var fick jag följa med en vän och kollega till skogen, och inte finns det något mer välgörande än så. Vi bodde i en stuga i en liten sömnig by med en svajande tallskog just utanför mitt sovrumsfönster, och även om – till råga på allt – våren verkar ha bestämt sig för att aldrig någonsin dyka upp i Jämtland – så var det den finaste helgen på länge.

Jag läste böcker. Två och en halv, för att vara precis. Andades skogsluft och såg våren ändå göra ett tappert försök med några små knoppar, mitt i all snö och hagel. Samtalade om det vackra i det karga och ödsliga, som ett kalhygge och ett järnvägsspår med rostiga spikar. Det är någonstans det jag ofta söker i litteraturen, det skeva och rostiga, det bortglömda och det som skaver. Att kunna skildra något med samma känsla det inger att se en trasig brygga sträcka sig ut i en öde sjö som tävlar med himlen om nyanser i grått, det är den finaste litteraturen för mig. Böcker som gett mig den här känslan, bland många andra, är Aliide, Aliide av Mare Kandre, Jag ser allt du gör av Annika Norlin, Allt ska brinna av Sofia Nordin, Nordisk fauna av Andrea Lundgren, Pojkarna av Jessica Schiefauer, Dykungens dotter av Birgitta Trotzig, Berättelser från innerstaden av Shaun Tan och Norrlands svårmod av Therese Söderlind. I helgen läste jag framför allt Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba. Den gav mig sorg, men också viktig kunskap.

Åh, och för sakens skull. Vi lämnade aldrig vår region, stugan ligger en timmes bilfärd bort. Och jag och min kollega ses ändå varje dag på jobbet. Vårdslöshet känns inte som grejen just nu.

2 reaktioner på ”Trädsus och vårläsning

  1. Få saker är så rogivande som naturen och läsning. Härligt att du kommit iväg på en helg med båda ingredienserna. Det är verkligen speciella tider… Man får verkligen ta vara på allt som kan ge energi och ro.

Kommentera