Två små böcker med stora historier

För att komma ikapp med recenserandet i bloggen blir det nu en dubbelrecension. Under hösten har jag, ovanligt nog, läst två faktaböcker i mindre format och jag tänkte skriva lite kort om båda.

Myternas historia är en del i Mytserie-projektet där mer eller mindre kända författare skriver om myter på sitt eget sätt. Det här är en slags introduktion till serien, en översikt mer än ett djuplodande verk. Det är en väldigt kort och väldigt liten bok och jag hade nog förväntat mig en tegelsten à la mitt finfina uppslagsverk om myter och sagor – originaltiteln A short history of myth säger betydligt mer.

Med de förväntningarna krossade började jag lite tveksamt läsa Myternas historia och det är en väldigt kort och väldigt elementär genomgång – den är dock inte mindre intressant för det. Åtminstone inte om du, som jag, tycker det här med myter är kul. Jag läste i boken då och då och även om jag kände till det mesta var det ändå kul att läsa.

Vad som är intressant är att Karen Armstrong inte delar upp myterna i länder utan i tid och hon sätter in dem även i ett verkligt historiskt perspektiv. Språket kanske är en smula torrt emellanåt, desto mer förvånad blev jag när det sista kapitlet visar sig vara en essäistisk – och ganska brinnande – framställning om myters och böckers betydelse idag. Det är bland det mest intressanta med hela boken.

Den andra faktaboken jag läst i höst hör faktiskt till vår kurslitteratur, jag hade inte tänkt göra det till en vana att recensera kurslitteraturen men Google- koden har det skrivits om lite här och var i bloggvärlden ändå och det är faktiskt inte all kurslitteratur jag läser från pärm till pärm en tråkig torsdagskväll.

Google-koden är väldigt lättläst. Den är också himla intressant, inte bara för att läsaren får en inblick i Google-världen och historien och den galna miljö arbetsplatsen verkar vara, utan kanske främst för att den belyser en hel del punkter som den vanlige Google-användaren (inklusive undertecknad) inte har tänkt på.

Som maktfrågan, exempelvis. Vem har makten, vad gör de med den och vem är det egentligen som styr? Vad betyder alla klick vi gör och hur lagras de? Många frågor, en del försöker Andreas Ekström svara på och en del lämnas till läsarens beaktande. Vi diskuterade boken en hel del i klassen och jag tror att de flesta gillade den. Lättläst, välskriven och intressant!

Kommentera