Ut på resa med Tematrion

Den här veckan handlar Lyrans Tematrio om ”Långtbortistan”. Berätta om tre romaner som utspelar sig på (för oss) lite ovanliga, ”exotiska” platser.

1. Mästaren på exotiska platser måste vara Jules Verne, hans böcker utspelar sig inte bara på andra sidan jordklotet utan också i det, utanför och under. Jag älskade hans böcker i mina tidiga tonår och min favorit är sviten med En världsomsegling under havet (1870), Kapten Grants barn (1867) och Den hemlighetsfulla ön (1874). I En världsomsegling under havet får vi följa Kapten Nemo och hans ubåt Nautilus på deras färd under havet. I slutet av boken lämnas läsaren i ovisshet om Kapten Nemos öde och gåtans svar får vi inte förrän i Den hemlighetsfulla ön som också är en fortsättning på Kapten Grants barn. I den senare seglar Kapten Grants vän och hans barn ut för att leta reda på den stackars Kapten Grant, vilken man tror han lidit skeppsbrott och bara efterlämnat ett brev i en flaska, hittat i en hajs mage. Några av personerna i den boken får sitt öde korsat av Kapten Nemo i Den hemlighetsfulla ön, där huvudhistorien berättar om fem män och en hund som flytt från det amerikanska inbördeskriget i en luftballong och strandat på den öde ön Lincoln, belägen mitt emellan Chile och Nya Zeeland.

Det är en hiskeligt spännande romansvit som jag har läst om och om igen, Jules Verne var inte bara före sin tid när det gällde vetenskapens räckvidd, han var också en mästerlig berättare.

2.Conn Iggulden har skrivit flera serier som utspelar sig i andra länder och dessutom långt tillbaka i tiden. Jag har läst Stäppens krigare som är första delen i Erövraren, en serie som berättar om Djingis Kahns uppgång och välde i Mongoliet. Jag blev inte väldigt imponerad, men jag har också hans serie om Roms kejsardöme – Kejsaren – i bokhyllan och ska läsa den någon gång när jag har tid.

3. Sagan om klanen Otori är ett fantasy- epos av Lian Hearn som utspelar sig i ett medeltida Japan. Det är en mycket vacker berättelse som blandar övernaturlighet med genuin japansk samuraj- historia på ett mycket fint sätt. Karaktärerna och den japanska kulturen känns otroligt genuin och nära läsaren, även om det är i en annan tid och på andra sidan jordklotet. Serien består av fem delar men själv har jag bara läst de tre första, den tredje avslutar historien och från början skulle det sluta där. Sedan skrevs en prolog och en epilog efter det, vänner som läst dem tycker verkligen inte om de två sista så jag vet inte om jag kommer läsa dem någon gång. Men de tre första rekommenderar jag verkligen; Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

0 reaktioner på ”Ut på resa med Tematrion

  1. Jag har tvärtom läst Kejsarserien men inte testat Erövraren. Tyckte om den historiska dramatiseringen om Caesar.

    Otoriserien älskade jag (inte minst för de vackra omslagen) men har inte läst prologen, tror inte jag ska det heller.

Kommentera