Ut ur skuggan – Jessica Kolterjahn

Agnes växer upp i en rik överklassfamilj i Stockholm under 1920- och 30-talen. Hemmet är kyligt och kärlekslöst och Agnes liv präglas av längtan. Hon längtar efter ett eget liv, efter att få göra något meningsfullt, efter att bli älskad.

Först när hon får en kamera av sin morfar börjar hon känna sig hel. Genom den upptäcker hon världen på ett nytt sätt och får en egen identitet.

Steg för steg bryter Agnes sin isolering. Hon umgås med spännande människor i ett Stockholm som sjuder av jazz, politiska motsättningar och sexuell frigörelse. Hon får uppleva kärleken – både den förbjudna och den socialt accepterade.

Agnes väljer att gå sin egen väg, men till slut inser hon att hon aldrig kan glömma sitt livs stora kärlek.

Ut ur skuggan är ingen tegelsten och går ganska fort att läsa, men den lämnar inte mindre intryck för det. Med sin Stockholmsskildring under tidiga 1900- talet och sin förbjudna kärlekshistoria påminner den mig lite om Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken, som är en av mina favoritböcker.

Språket flyter ibland inte på helt lättsamt, men karaktärerna väger upp det mesta. Alla lyckas tränga igenom boksidorna och bli verkliga och allra mest gör Agnes och hennes morfar ett stort intryck. Det är inte alltid man förstår exakt varför karaktärerna handlar som de gör, men på ett vis gör det dem så mycket mer mänskliga. Persongalleriet är bokens största behållning jämte den kamp som Agnes kämpar och som ibland hotar att dra ner henne under ytan. En mycket läsvärd bok.

0 replies on “Ut ur skuggan – Jessica Kolterjahn”

 1. Pia skriver:

  Jag är ganska ofta in på din blogg och gillar den mycket och därför vill jag ge dig en ”A cherry on top award”. 🙂

 2. Xenia skriver:

  Jag har själv läst boken, och tyckte väldigt mycket om den. Det du skriver stämmer väldigt bra överrens med vad jag kände för boken.

 3. bokstävlarna skriver:

  Ja, visst påminner den om ”Den allvarsamma leken”? Det är ju en av mina favoriter också, och jag blirt alltid glad när jag hittar en bok som får mig att tänka på den.

 4. Xenia skriver:

  Nej, det har jag inte, dock har jag funderat länge på att läsa den, kanske dags nu, 🙂

 5. […] som 1892 dör på ett hotell i Kalifornien och cororen Henry Stetson som utreder hennes död. Ut ur skuggan utspelar sig i ett Hjalmar Bergman- likt Stockholm och berättar om Agnes som längtar efter att […]

 6. […] tolkning av ett år av Karin Boyes liv, i Berlin 1932. Jag älskade Jessica Kolterjahns tidigare böcker så ser mycket fram emot den […]

Kommentera