Vampyrer, varulvar och ett ansenligt antal demoner

Jag började min resa i Cassandra Clares Skuggjägar- värld med City of Bones, som är första boken i serien Mortal Instruments. Därefter läste jag, på en väns inrådan, de tre böckerna i prequel- trilogin Infernal Devices.

city-of-bonesDet var ett bra val. City of Bones är en fin introduktion till alla de platser, personer och övernaturligheter läsaren får bekanta sig med – sextonåriga Clary Fray är huvudpersonen och allt rullas igång när hon börjar se saker ingen annan gör och bekantar sig med de mystiska Skuggjägarna, under uppdrag att slåss mot de demoner som befolkar jorden.

I Infernal Devices ges sedan inte bara mer bakgrund till vilka Skuggjägarna är, Cassandra Clare dyker också djupare i händelser, platser och personer som jag minns från City of Bones och det är oerhört roligt att serierna är så sammanlänkande – samtidigt som man absolut kan läsa dem som fristående från varandra.

Det jag älskade med Infernal Devices var den morbida humorn och den groteska fantastin – det finns vissa scener  från de tre böckerna jag förmodligen alltid kommer ha på näthinnan. Riktigt så målande är inte City of Bones, även om det finns en stor portion humor även här så är den snarare sarkastisk. Fantasi finns det dock gott om även här, Clare håller sig inte till en sorts övernaturliga monster utan låter demoner, vampyrer och varulvar vandra New Yorks gator tillsammans med ett ganska läskigt brödraskap av…. bibliotekarier.

City of Bones är spännande så det förslår, men det är också stundtals väldigt intressant. Jag är oerhört förtjust i böcker som inte målar upp ondska som något svart och godhet som något vitt, här finns definitivt en gråskala som svajar både fram och tillbaka och det gillar jag verkligen.

Det här var ingen bok jag älskade sådär som man bara älskar sina favoritböcker, och jag tyckte mer om Infernal Devices. Men det var ändå en bok jag gillade och som jag sträckläste en sensommarkväll på balkongen. Utan att kanske vara extraordinär var det helt enkelt en bra bok, en bra stunds underhållning och en bra young-adult-urban fantasy. Jag kommer definitivt fortsätta läsa den här serien.

Läs vad andra bloggare tyckt: Vargnatts bokhylla, Skuggornas bibliotek, poplitt, Schitzo-cookies bokblogg.

2 reaktioner på ”Vampyrer, varulvar och ett ansenligt antal demoner

Kommentera